Папа Іван ХХІІІ мав чудове почуття гумору
  • Втр, 29/04/2014 - 22:10

Святішого Івана ХХІІІ пам’ятають за його тепло, простоту, громадську свідомість і почуття гумору.

Папа Франциск згадує свого попередника як святу, терплячу та мужню людину, яка зізвала Другий ватиканський собор.

«Він був людиною, яка дозволяла Господу собою керувати», сказав Папа Франциск.

Але італійський Папа Іван мав веселу вдачу, просте селянське походження і гострий язик, що дозволяло йому жартувати на фоні італійської культури.

Представимо деякі веселі жарти Папи, який вже став святим: 

1. Під час вівдідин лікарні Папа запитав хлопчика, ким він хоче стати, коли виросте. Хлопчик відповів, що хоче бути полісменом або Папою. «На твому місці я б пішов у Поліцію», - сказав Святіший Отець. - «Адже Папою може стати кожен, поглянь на мене!»

 2. «Коли я часом прокидаюсь серед ночі і починаю думати про серйозні проблеми, які існують у світі, я кажу собі: мушу поговорити з Папою про це. Вранці, прокинувшись, я згадую, що Папа – це ж я».

 3. На відповідь репортеру, який запитав «Як багато людей працюють у Ватикані?», Папа відповів: «Приблизно половина з них».

4. Коли кардинал пожалівся, що підняття у Ватикані зарплат, означатиме те, що простий швейцар буде отримувати так само як і кардинал, Папа зазначив: «Швейцар має 10 дітей; я сподіваюсь, що кординал дітей не має». 

5. Коли Папа прийшов відвідати друга ввечері у лікарню Святого Духа, монахиня, яка відчинила двері, сказала йому: «Святий Отче, я сестра-настоятелька служебниць Святого духа». Отець відповів: «Щасливі Ви! Яка посада! Я ж всього лиш слуга слуг Господа». 

6. Незадовго після обрання Папою, Блаженняй Йоан прогулювався вулицями Рима. Жінка, яка проходила повз, сказала своїй подрузі: «Боже, який він товстий!» Почувши, що вона сказала, Папа обернувся і промовив: «Мадам, я вірю – Ви розумієте, що папський конклав – це не зовсім конкурс краси».

7. Одного разу він написав: «Є три шляхи, які ведуть до руйнації: жінки, азартні ігри та фермерство. Мій батько вибрав найнудніший».

8. Коли він був кардиналом і патріархом Венеції, майбутній Папа розмовляв з багатим місцевим жителем і сказав йому: «Ми маємо одну спільну річ: гроші. У Вас їх багато, у мене – зась. Але різниця в тому, що мене це зовсім не хвилює».

9. Коли журналіст запитав тодішнього Патріарха Венеції, ким він міг би стати, якби прожив своє життя наново, майбутній Папа відповів: «Журналістом». Потім він додав із посмішкою: «А тепер давайте подивимось, чи матимете ви сміливість сказати мені, що, почавши усе з початку, ви стали б патріархом».

10. Офіційний Ватикан сказав, що це «абсолютно неможливо» скликати Другий ватиканський собор у 1963-му. «Добре, ми скличемо у 1962-му», Папа сказав. І зробив це.

Джерело: www.catholic-media.org