Папа: Іван Павло ІІ – муж молитви, близькості й справедливості-милосердя
  • Пон, 18/05/2020 - 15:51
Святіший Отець відслужив Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди сторіччя святого Івана Павла ІІ. Проповідуючи під час богослужіння, яке відбулося вівтарі, під яким спочивають його мощі, Папа Франциск ствердив, що понтифікат цього його святого попередника був Божими відвідинами Свого люду.

Сто років тому, 18 травня 1920 р., у Вадовіцах поблизу Кракова з’явився на світ Кароль Войтила – майбутній Папа святий Іван Павло ІІ. З нагоди цієї непересічної річниці Папа Франциск відслужив Святу Месу на гробі свого святого попередника в базиліці Святого Петра у Ватикані. Разом з ним співслужили, серед інших, кардинал Анджело Комастрі, архипресвітер базиліки Святого Петра, кардинал Конрад Краєвський, Папський роздавач милостині, який є поляком, архиєпископ П’єро Маріні, який 18 років був Церемоніймейстером Папських богослужінь під час понтифікату Івана Павла ІІ.

Варто згадати, що це була остання ранкова Свята Меса, що транслювалася в прямому ефірі в зв’язку із карантинними заходами. В Італії та багатьох інших країнах відновлено богослужіння за участю вірних, тож трансляції Святих Мес з «Дому святої Марти» припиняються.

Господь навідався до Свого народу

Коли до Ізраїльського народу приходив пророк як вияв Божої турботи про нього, то народ так і казав: «Господь відвідав Свій народ, бо любить його». Це повторювала юрба, бачивши діла і знаки, які чинив Ісус. «І сьогодні ми можемо сказати, – мовив Папа Франциск під час проповіді, – що сто років тому Господь навідався до Свого люду, послав мужа, приготував його стати єпископом і провадити Церкву». Господь «послав пастиря», а рисами доброго пастиря в Іванові Павлові ІІ були «молитва, близькість до народу та любов до справедливості».

Муж молитви

За словами Святішого Отця, Іван Павло ІІ був Божою людиною, бо «багато молився», незважаючи на багато роботи. «Він знав, що першим завданням єпископа є молитися», і не лише знав, «але виконував це»: «Приклад єпископа, який молиться. Він навчив нас, що коли єпископ робить увечері іспит сумління, то повинен, насамперед, запитувати себе: скільки годин я сьогодні молився?».

 

Муж близькості

«Друга риса – муж близькості. Він не був людиною, відірваною від народу, більше того, вирушав на пошуки людей та об’їхав увесь світ, шукаючи та знаходячи свій люд, наближаючись до нього. І близькість – це одна із рис Бога у стосунках з Його людом», – вів далі проповідник, зазначивши, що ця близькість Бога до людей особливо проявилася в Ісусі.

За словами Папи, пастир є близьким до людей, а в протилежному випадку не є пастирем, «може добрим адміністратором, ієрархом, але не пастирем». А Іван Павло ІІ «залишив нам приклад цієї близькості: близький до великих і малих, до близьких і далеких».

Муж справедливості в милосерді

Третьою рисою, яку Святіший Отець виокремив у своєму попередникові, є «любов до справедливості», але «справедливості в повноті». Він був людиною, яка прагнула справедливості, «соціальної справедливості між народами, справедливості, яка проганяє війни». І з огляду на бажання «повної справедливості», Іван Павло ІІ був «мужем милосердя», бо «справедливість і милосердя крокують пліч-о-пліч», і неможливо знайти одне без другого.

«Він відчув, що Божа справедливість має обличчя милосердя, наставлення милосердя. І це дар, який він нам залишив: справедливість-милосердя і справедливе милосердя», – сказав Папа Франциск, згадавши про зусилля свого попередника, спрямовані на те, щоби допомагати людям зрозуміти Боже милосердя.

«Просімо його сьогодні, щоб вимолив для всіх нас, особливо, пастирям Церкви, благодать молитви, близькості та справедливості, яка є милосердям, милосердя, яке є справедливістю», – закликав проповідник.