Папа: Католицька освіта покликана вливати душу в глобальний світ
  • Втр, 26/06/2018 - 09:49

Через освіту робити внесок у будування такого майбутньому, в якому «гідність людини та загальне братерство стануть глобальною відповіддю», черпати з якої матиме можливість кожен. Із таким дорученням Папа Франциск звернувся до членів Фундації «Gravissimum Educationis», яку він створив 28 жовтня 2015 року з нагоди 50-річчя однойменного документу Другого Ватиканського Собору, що присвячений темі освіти й виховання.

Відповідальність людини поширюється в часі

Приймаючи в понеділок, 25 червня 2018 р., 80 представників фундації, які цими днями зібралися на симпозіум на тему «Виховувати і перетворювати», Святіший Отець наголосив на тому, що «лише змінивши освіту, можна змінити світ».

«Виклики, які стоять перед сучасною людиною, – пояснив він, – є глобальними в набагато ширшому значенні, ніж це вважається. Католицька освіта не обмежується формуванням умів для ширшого погляду, спроможного включати найвіддаленіші реальності. Вона рахується з тим, що крім поширення в просторі, моральна відповідальність людини сьогодні поширюється також в часі, а рішення, прийняті сьогодні, відбиваються на майбутніх поколіннях».

Необхідність творити мережі

У цьому контексті Папа заохочує «творити мережі», аби шкільні та академічні установи могли завдяки співпраці «посилити освітні ініціативи та наукові пошуки, збагачуючись сильними сторонами кожної». Необхідною є також співпраця «між знаннями, науками й дисциплінами».

«Творити мережі, – зауважив він, – означає створювати простір для зустрічі й діалогу всередині інституцій та поширювати їх назовні, разом із співгромадянами, які походять з інших культур, традицій і релігій, щоби християнський гуманізм споглядав загальний стан сьогоднішнього людства». Важливим аспектом, за його словами, є й те, що «школа повинна бути виховною спільнотою», в якій вчителі та учні поєднані не лише навчальною програмою, але також пов’язані «програмою життя та досвіду».

Дарувати світові надію

Глава Католицької Церкви закликав «не дозволити, аби в нас викрали надію». Слід «позитивно» виходити назустріч актуальним суспільним змінам, будучи «просвіченими обітницею християнського спасіння», щоб «дарувати надію глобалізованому світові».

«Глобалізація без надії та конкретного бачення наражається на обумовлення з боку економічних інтересів, часто далеких від правильного розуміння спільного добра, й з легкістю викликає соціальні напруження, економічні конфлікти, зловживання владою. Ми повинні влити душу в глобальний світ шляхом інтелектуального та морального формування, що вмітиме підтримувати добрі речі, принесені глобалізацією, та виправляти негативні», – наголосив Папа, зазначаючи, що йдеться про «важливі цілі», які можна досягти завдяки розвиткові наукових пошуків, які мають перед собою «багатий викликами горизонт».

Ідентичність, якість і спільне добро

Науковців і дослідників Папа заохотив працювати згідно із трьома «суттєвими» критеріями, якими є ідентичність, якість та спільне добро. Перший з них вимагає «послідовності й вірності місії шкіл, університетів й наукових центрів, які зродилися, підтримувані та супроводжувані в лоні Церкви та відкриті для всіх».

Щодо якості, то Святіший Отець наголосив, що вона є «надійним маяком», що освічує кожну ініціативу, натомість виклик, що стосується спільного добра, полягає в тому, що сьогодні не є легко його визначити «в наших суспільствах, позначених співжиттям громадян, груп і народів, приналежних до різних культур, традицій та віровизнань». «Необхідно розширяти горизонти спільного добра, навчати всіх про приналежність до одного людського роду», – наголосив він