Папа - католицьким ЗМІ: «виходьте» в цифровий світ
  • Нед, 27/07/2014 - 14:05

«Звіщення Євангелії в цифровому світі завжди повинно призводити до пропозиції особистої зустрічі з Христом - зустрічі реальної і преображаючої»: з такими словами папа Франциск звернувся у своєму посланні до учасників IV національного Конгресу душпастирства соціальної комунікації Бразилії (PasCom). Зустріч на тему «Комунікація, завдання і можливості євангелізації в епоху цифрової культури» проходить при Марійському санктуаріїї в Апаресиді. З роботою національного конгресу пов'язаний II Семінар молодих діячів комунікації Бразилії.

У зустрічі беруть участь єпископи, священики, чернецтво та миряни - працівники ЗМІ, а сам симпозіум проводиться в річницю апостольського візиту папи Франциска до Бразилії з нагоди Всесвітнього Дня Молоді в Ріо-де-Жанейро, який Папа розпочав саме із санктуарію в Апаресиді.

У посланні учасникам національного конгресу Святіший Отець закликає їх «не залишатися в стінах парафій і спільнот, наших парафіяльних або єпархіальних організацій, коли стільки людей чекають Євангелія!

Отримавши послання, потрібно виходити. Потрібно не просто відкрити двері і чекати, що в них хтось увійде, але вийти за ці двері самим, щоб шукати людей і зустрічатися з ними».

Ця тема «виходу», така дорога папі Франциску, повинна бути близька і цифровому континенту. «Ніякий рух, - йдеться в посланні, - не може і не повинен бути закритим для тих, хто, в ім'я воскреслого Христа, прагне до все більшої єдності з людиною. З Євангелієм в руці і в серці необхідно підтвердити, що зараз настав час підготовки шляхів, що ведуть до Слова Божого. Особливу увагу потрібно приділяти людям, що знаходяться поки що на етапі пошуку».

Душпастирство цифрового світу, зазначає далі папа Франциск, «покликане бачити людей невіруючих, зневірених і тих, які в глибині прагнуть не до ефемерної, а до абсолютної істини, оскільки нові медіа дозволяють входити в контакт з послідовниками всіх релігій, з невіруючими і людьми всіх культур».

За словами Святішого Отця, цифрові канали людської комунікації є однією з ключових областей нового місіонерського «виходу», тому працівники мас-медіа і, зокрема, душпастирського служіння комунікації покликані «з упевненістю, з свідомою і відповідальною творчістю приєднатися до мережі людських відносин, які стали можливими завдяки цифровій епосі».

На завершення свого послання папа Франциск вказує бразильським католикам, що працюють у сфері комунікації, на кілька напрямків: вивчити особливу мову цього «ареопагу» і, визнаючи «верховенство особистості», ніколи не забувати, що «цифровий континент - це не тільки чисто технологічна реальність, але насамперед  місце зустрічі людей, чиї надії і проблеми зовсім не віртуальні, але реальні і потребують конкретної відповіді».