Папа: Колумбія – це народ, що має майбутнє та надію
  • Пон, 11/09/2017 - 22:32

Благородним народом, що не боїться висловитися і показати те, що відчуває назвав Папа Франциск колумбійців, спілкуючись із журналістами під час перельоту з Картахени до Риму. Цим ствердженням, не чекаючи на запитання, Святіший Отець розпочав традиційну прес-конференцію на борту літака, під час якої заторкнуто різні теми, відповідно до ситуації у світі та зацікавлення журналістів.

Згідно з прийнятим звичаєм, перші запитання ставлять представники суспільних комунікацій приймаючої країни, які попросили Папу дати оцінку ситуації в країні та явищу корупції. За словами Наступника святого Петра, партизанська війна була «хворобою», але, на його думку, існують «кроки, що дають надію». У цьому контексті він подякував силам так званої «Армії національного визволення», які, на відміну від «Революційних збройних сил Колумбії» не беруть участі в мирному процесі, але об’явили перемир’я.

Папа зазначив, що відчув, що «бажання зробити поступ в цьому процесі виходить за межі переговорів», існує «спонтанне бажання», в чому проявляється «сила народу», якому, однак, «необхідно допомогти близькістю, молитвою та розумінням».

Говорячи про корупцію, Святіший Отець вкотре висловив своє переконання в тому, що корумпована особа – це та, «яка втомилася просити прощення, або забулася просити» його в Бога, Який не відмовив би та є Єдиним, Хто міг би врятувати людину в такій ситуації.

Відповідаючи за запитання іспаномовної групи журналістів, Папа знову повернувся до теми народу, як головного будівничого своєї долі. Щоб процес миру прямував вперед, не вистачить лише переговорів на рівні ООН, політиків, технічних виконавців. Потрібно, щоб у нього включився народ, без чого все залишатиметься мало результативними компромісами.

У контексті ураганів, що вирують над Центральною Америкою, прозвучало запитання про відповідальність людини за кліматичні зміни. Глава Католицької Церкви зазначив, що ця трагедія пригадує кожному з нас про особисту моральну відповідальність, включаючи і політиків. Вчені чітко про це говорять і «ми повинні серйозно до цього поставитися. Це справа, над якою не можна жартувати», – сказав він.

Італійських журналістів цікавила тема повільності політиків щодо вирішення проблем, пов’язаних з явищем міграції, в той час, як торгівля зброєю відбувається без зволікань. Бо людина, сказав Папа, «є немудрою», і коли вирішує не бачити, то не бачить. Він висловив вдячність Італії та Греції за те, що «відчинили своє серце мігрантам». Але ця відкритість, уточнив він, не може не рахуватися зі здатністю прийняття кожної окремої країни.

За словами Святішого Отця, головним питанням в цій справі є інтеграція. Адже «завжди відкрите серце, терпеливість, інтеграція та гуманітарна близькість» спонукають людство усвідомити існування «таборів у пустині», де розбиваються мрії численних людей.

У цьому ж контексті прозвучало запитання щодо рішення теперішньої адміністрації Білого Дому про скасування прийнятого попередниками законодавства щодо захисту неповнолітніх нелегальних мігрантів. Папа зазначив, що до кінця не знайомий із ситуацією, що склалася, але схильний сподіватися, що уряд передумає. Він зазначив, що Президент Трамп позиціонує себе, як людина pro-life. «Якщо він добрий захисник життя, то розуміє, що родина – це колиска життя і слід захищати її єдність», бо коли молоді обрубати коріння, вона починає шукати вихід у наркотиках, узалежненнях, самогубстві…

Щодо ситуації у Венесуелі, то Глава Католицької Церкви підкреслив, що «Святий Престол висловився чітко та рішуче», а заяви президента Мадуро має пояснювати сам президент. Тим же, що найбільше болить, є «гуманітарна проблема», і щодо цього «повинна висловитися ООН», поспішивши з допомогою.

Спілкування з журналістами перервала турбулентність. Прощаючись з журналістами, Папа ще раз згадав про те, що його найбільше вразило в Колумбії: тати і мами, що підносили своїх дітей, просячи благословення. Це, за його словами, є «символом майбутнього та надії», бо народ, «здатний народжувати дітей та представляти їх, як свій скарб – це народ, що має надію та майбутнє».