Папа: комунікація – це більше ніж професія, вона є покликанням
  • Суб, 18/06/2022 - 16:24
Приймаючи учасників Генеральної Капітули Товариства Святого Павла, члени якого посвячуються євангелізації через засоби суспільної комунікації, Папа Франциск вручив їм заздалегідь приготовану промову та поділився деякими думками про комунікацію, промовляючи експромтом.

Замало просто жити «в мережі» чи бути «сполученими», потрібно замислитися, наскільки наша комунікація, збагачена цифровим середовищем, дійсно зводить мости та причиняється до будування культури зустрічі. На це звернув увагу Папа Франциск у своїй промові, приготованій на зустріч з паулістами. Приймаючи в суботу, 18 червня 2022 р., учасників Генеральної Капітули Товариства Святого Павла, він вручив їм заздалегідь приготований текст, віддавши перевагу живому спілкуванню.

«Дозвольте перемінити себе обновленням вашого розуму», – такою є тема капітули, почерпнута з Послання святого Павла до Римлян. Капітула відбувається у контексті 50-річчя переходу до вічності блаженного Джакомо Альберіоне, апостола засобів суспільної комунікації і засновника паулістської чернечої родини, яке відзначалося минулого року.

Перемінитися, щоби змінювати світ

У приготованому тексті Святіший Отець звернув увагу на те, що в біблійному рядку, обраному як орієнтир, бачимо заохочення святого Павла не прилаштовуватися до ментальності світу, але дозволити перемінити себе. Він не каже «змінюйте світ», а заохочує змінюватися самим, але не на власний розсуд, а під проводом Святого Духа. «Дозволити перемінити себе, щоби потім змінювати світ навколо себе», – зазначає Папа, пояснивши, що ця переміна полягає у «обновленні способу мислення». Йдеться про те, що «потрібно, насамперед, змінити ментальність, навернути її, уподібнити до ментальності Ісуса Вчителя», поширюючи в суспільстві «спосіб мислення та життя, що ґрунтується на Євангелію». А це є великим викликом.

 

Інтегроване послання

Наступник святого Петра підкреслює, що не вистачить просто використовувати засоби комунікації, щоби поширювати християнське послання, потрібно «інтегрувати це послання у нову культуру, породжену сучасною комунікацією». І ключовим поняттям у цьому є тема «міжособистісних стосунків у глобалізованому та гіперсполученому світі», що є ключовою також і для Церкви, адже «все християнське життя розпочинається та розвивається через взаємини від особи до особи». «Все-таки, після періоду ейфорії, викликаного технологічними новинками, ми усвідомили, що не вистачить жити “в мережі” та “сполученими”, потрібно побачити, наскільки наша комунікація, збагачена цифровим середовищем, дійсно зводить мости та причиняється до культури зустрічі», – наголошує він.

Наслідувати Апостола Народів

Тож за словами Папи, для тих, кому засновник приготував місію євангелізації в світі комунікації, важливим є приклад святого Павла як приклад людини, здобутої Христом, Який спонукає її виходити на дороги світу. Від нього потрібно вчитися «ставати всім для всіх», пам’ятаючи також, що апостол «не діяв самотньо, як ізольований герой, але завжди в співпраці своїх товаришів у місії».

«Такий стиль спільності старайтеся розвивати, насамперед, між собою, у ваших спільнотах та в Згромадженні, практикуючи ту синодальність, яку ми в усій Церкві постановили поглибити та здійснювати на кожному рівні», – пише Святіший Отець, закликаючи паулістів допомагати Церкві «прямувати вперед разом, якнайкраще цінуючи засоби комунікації».

Комунікація як покликання

У своєму слові до «апостолів комунікації», сказаному експромтом, Папа нагадав, що «захопленням» Бога є комунікувати, Він це чинить із Сином в Святому Дусі та з нами. Комунікація, за його словами, є чимось більшим, ніж фахом, вона є покликанням. А у випадку членів паулістської чернечої родини йдеться про «покликання комунікувати у чистий спосіб, по-євангельському».

«Сьогодні дезінформація є на порядку денному: говориться одне, а за ним приховується багато іншого. Ми повинні робити так, що у нашій комунікації віри такого не траплялося, щоб комунікація випливала саме з покликання, з Євангелія, була чіткою, ясною, засвідченою життям», – сказав Святіший Отець.