Папа: Корупція – це зло, яке ранить людську гідність
  • Суб, 09/12/2017 - 17:48

«Корупцію слід рішуче поборювати. Вона є злом, що ґрунтується на ідолопоклонстві грошам, яке ранить людську гідність», – таке повідомлення Папа Франциск опублікував через Твіттер у суботу, 9 грудня 2017 р., в Міжнародний день боротьби з корупцією, що відзначається під еґідою ООН.

Мова йде про тему, щодо якої Папа Франциск неодноразово висловлювався від початків свого понтифікату. Не був винятком і цей 2017 рік, що добігає до завершення. Зокрема, в червні побачила світ книга кардинала Петера Турксона «Корозія», в передмові до якої, тавруючи суворими словами явище корупції, Святіший Отець підкреслював, що вона є «формою богохульства» та «найуживанішою мовою мафії», «смертельним процесом, який живить культуру смерті».

В серпні Глава Католицької Церкви надіслав послання до бразилійської молоді, закликаючи «не боятися боротися з корупцією» та «не піддатися її опануванню». Він також заохотив юнаків і дівчат ставати головними дійовими особами культури, пронизаної Євангелієм задля добро суспільства.

У вересні, приймаючи на аудієнції італійську парламентську комісію проти мафії, Папа Франциск перестерігав, що корупція «має заразну та паразитуючу природу», адже живиться не тим добром, яке виробляє, але «відібраним та награбованим». Він також застерігає від того, щоб «сприймати зло, як банальність», оскільки корупція «завжди знаходить способи для самовиправдання, представляючи себе, як звичайний стан речей, як діяльність спритних, як доступний шлях для досягнення власних цілей».

Вже через тиждень, відвідуючи на початку жовтня італійське місто Чезену, Глава Католицької Церкви звернувся до представників світу політики із закликом бути рішучими в боротьбі з цим ганебним явищем. «Корупція – це хробак, який точить покликання політика. Корупція стає на заваді зростанню цивілізації», – сказав він, закликаючи політиків завжди ставити на перше місце спільне добро та служіння суспільству, а не власні інтереси.