Папа: кожен із нас є відповідальним за збереження миру у світі
  • Чтв, 16/02/2017 - 16:36

«Що я роблю для того, щоб більше не проливалась кров у світі?» – над цим запитанням заохотив застановитись Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 16 лютого 2017 р., наголошуючи при цьому, що війна розпочинається у серці людини, саме тому, всі ми є відповідальними за збереження миру у світі.

У своїй проповіді Вселенський Архиєрей зупинився над трьома пунктами з першого біблійного уривку з книги Буття, що був прочитаний під час Євхаристійного Богослужіння, де розповідалось про старозавітнього Ноя та всесвітній потоп, а саме над голубом, веселкою та союзом.

За словами Глави Католицької Церкви, той голуб, що повернувся із оливковою гілкою є знаком того, що Господь після потопу бажає миру, прагне, щоб усі люди жили у злагоді. Голуб не є сильним птахом, також і веселка є тендітною, адже приходить хмара і вона зникає.

Натомість, союз, який Бог укладає із людиною є сильним. Господь укладає з нами союз миру, проте, ми часто неспроможні зберегти отой союз. Отож, кожного дня ми повинні трудитись задля миру, бо ж у нас всередині ще є те Каїнове зерно заздрості, бажання панувати над іншими, гордість, пожадливість, що зроджує у світі війни. На переконання проповідника, кожен із нас є хоронителем свого брата, а коли проливається братська кров, то це великий гріх, що кличе до Бога про помсту.

«Сьогодні у світі проливається кров. Сьогодні світ перебуває у війні. Багато братів та сестер помирають, навіть ті невинні, бо великі, владні бажають ще одну частину землі, прагнуть трохи влади, чи хочуть ще трохи більше заробити, продаючи зброю», – мовив Святіший Отець, додавши, що Боже слово сьогодні чітко наголошує на тому, що Господь спитає за пролиту кров, за кожне життя нашого брата чи сестри. Але і в нас, тим, які нібито живуть у мирі, Він попросить звіт за тим наших братів і сестер, що страждають від війни.

Тому Вселенський Архиєрей заохотив кожного застановитись і спробувати відповісти на запитання: «Що я роблю для того, щоб більше не проливалась кров у світі?» Адже всі ми є відповідальними за збереження миру. При цьому він зазначив, що молитва за мир не є чимось формальним. Війна розпочинається у серці людини, тому ми повинні дбати, щоб зберегти мир у наших серцях, у наших родинах. Ми повинні день-за-днем трудитись у цій справі. Лише так зможемо забезпечити мир у світі.

А розповівши історію про емоції радості, які він та його родина пережили після отримання звістки про закінчення війни, Папа побажав: «Нехай Господь дасть нам благодать змогти сказати: «Війна закінчилась»! Щоб ми могли сказати, що у наших серцях, у наших родинах, у наших регіонах, у нашому місці праці, у світі закінчилась війна!