Папа: Кожен може долучитися до викорінення голоду в світі
  • Нед, 04/10/2015 - 00:29

Ми не можемо помножити хліб, як це вчинив Ісус, але перед обличчям голоду у світі можемо зробити щось малого, що матиме силу чуда. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до учасників ініціативи «Фундація Банк продовольства». Згадана неурядова неприбуткова організація займається тим, що вилучає у сільгоспвиробників, у торгівельних мережах, закладах харчування та в усіх, хто бажає стати жертводавцем, надмір продуктових товарів, яким загрожує зіпсуття, і через вісім тисяч харитативних осередків розповсюджує продукти або готові страви серед бідних, надаючи допомогу понад 1,5 мільйонові потребуючих.

З нагоди 25-річчя діяльності фундації, сім тисяч волонтерів, які співпрацюють в цій «мережі солідарності», у суботу, 3 жовтня 2015 р., зібралися в залі Павла VI у Ватикані, щоб зустрітися зі Святішим Отцем, який звернувся до них зі словами заохочення. Він, зокрема, подякував за боротьбу з марнуванням продовольства.

«Сьогодні голод набрав справді скандальних вимірів, що несе загрозу життю та гідності багатьох людей. Кожного дня ми зустрічаємося з цією несправедливість, навіть більше – з цим гріхом, – зауважив Папа. – У світі, багатому продовольчими ресурсами, завдяки також величезному технологічному поступові, надто багато є тих, які не мають необхідного для виживання. І це стосується не лише бідних країн, але дедалі частіше – багатих і розвинутих суспільств». Ситуацію ускладнюють також «мігрантські потоки».

У світлі Святого Письма Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що Ісус не залишався байдужим до проблеми голоду тих, які прийшли Його слухати, не виголошував повчань про боротьбу з бідністю, але вчинив жест, який всіх здивував: «взяв оте трохи, яке учні принесли з собою, поблагословив та помножив хліби і рибу». Ми не можемо повторити це чудо так, як його вчинив Ісус, але можемо чинити щось, що «має силу чуда».

Насамперед, за словами Папа, слід навчитися людяності, розпізнавати людську природу в особі кожного потребуючого. Мабуть так думав основоположник «Банку продовольства» підприємець Фоссаті, який звірився духовникові, що «йому стає не по собі, коли бачить знищення ще придатних до вжитку продуктів, знаючи, скільки людей в Італії страждає від голоду». «Без сумніву, ваш внесок може виглядати краплею у морі потреб, але в дійсності він – дуже цінний. Разом з вами заохочення отримують інші люди, й це розширює ріку, що живить надію мільйонів людей», – підкреслив Святіший Отець.

Наступник святого Петра також заохотив волонтерів, щоб зустрічаючи щодня потребуючих, вони не забували, «що це особи, а не числа», а тому слід навчитися дивитися їм у очі та розпізнавати в них Христове обличчя, допомагаючи їм «наново здобувати свою гідність та підводитися на ноги». «Заохочую вас, – сказав він, – бути для бідних братами й друзями, допомогти їм відчути, що вони важливі в Божих очах».