Папа: кожен у Церкві має дбати про запобігання насиллю над неповнолітніми
  • Суб, 30/04/2022 - 11:39

Приймаючи на аудієнції членів Папської Комісії Захисту Неповнолітніх, Папа Франциск наголосив на важливості зусиль, спрямованих на те, щоб Церква була безпечним місцем для дітей і уразливих людей.

«Кожен член Церкви, відповідно до свого стану, покликаний взяти на себе відповідальність за запобігання зловживанням і трудитися задля справедливості та зцілення», – сказав Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 29 квітня 2022 р., учасників пленарної зустрічі Папської Комісії Захисту Неповнолітніх, яким він подякував за працю, завдяки якій «неповнолітні та уразливі сьогодні в Церкві перебувають у більшій безпеці».

За словами Святішого Отця, потрібні постійні зусилля, спрямовані на те, щоби «Церква не лише була безпечним місцем для неповнолітніх і місцем зцілення, але була також повністю вірогідною у підтримуванні їхніх прав у всьому світі». Бо, на жаль, не бракує ситуацій загрози для гідності дітей, «і це повинно бути причиною стурбованості для всіх вірних та всіх людей доброї волі».

Іноді, як зазначив Папа, здається, що дійсність зловживання та його руйнівні наслідки для життя перевищують зусилля тих, які стараються давати відповідь з любов’ю та розумінням. «Дорога до зцілення є тривалою та важкою, вимагає добре обґрунтованої надії, уповання на Того, Який пішов на хрест і далі, ніж на хрест», – сказав він, зазначивши, що воскреслий Ісус носить рани на Своєму прославленому тілі, які нагадують про те, що Бог, спасаючи нас, не оминає наші страждання, але чинить це через них.

«Зловживання в будь-якій формі є неприйнятним. Сексуальне надужиття дітьми є особливо важким, оскільки кривдить життя, яке щойно проростає. Замість того, щоб розквітнути, постраждалий від зловживання є пораненим, іноді у незгладимий спосіб», – вів далі Святіший Отець, вказуючи на те, що свідчення постраждалих є «відкритою раною на Христовому тілі, яким є Церква». З цього випливає заклик «старанно та відважно працювати над тим, щоб допомогти пізнавати ці рани, шукати тих, які страждають і розпізнавати в цих людях свідчення нашого страждаючого Спасителя».

Папа також присвятив кілька слів новій конфігурації Римської Курії, представленій Апостольською Конституцією «Praedicate Evangelium», в якій Комісія захисту неповнолітніх поміщена в Дикастерію Доктрини віри. Він підкреслив, що мова не йде про обумовлення свободи мислення та діяльності членів комісії, або про применшення важливості цієї діяльності. Орган, створений при дикастерії, що займається розслідуванням злочинів зловживання, зберігатиме незалежність керівництва та персоналу.

«Я бажаю, щоби ви пропонували якнайкращі методи для того, щоби Церква захищала неповнолітніх та уразливих осіб і допомагала постраждалим зцілитися, беручи до уваги, що справедливість і запобігання є взаємодоповнюючими», – зазначив Святіший Отець, вказуючи на те, що тісна співпраця з Дикастерією віровчення та іншими дикастеріями повинна причинитися до взаємного збагачення.

Папа визнав, що праця комісії починає приносити добрі плоди. Він попросив, аби йому щорічно надавали рапорт про ініціативи Церкви в сфері захисту неповнолітніх і уразливих дорослих та щодо ситуації в цій царині та необхідності змін, «таким чином, щоби компетентна влада могла реагувати». «Якщо не буде поступу, то вірні й надалі втрачатимуть довіру до своїх пастирів, що ускладнюватиме звіщення та свідчення Євангелія», – сказав він, закликавши також розвивати ініціативи на підтримку людей, які зазнали зловживань.