Папа: Кожен з нас може стати носієм проміння Христового світла
  • Нед, 26/03/2017 - 14:20

Ходити у світлі означає залишити фальшиві світла, якими є пересуди щодо ближніх та шукання особистих інтересів. Думками про це Папа Франциск поділився, промовляючи до десятків тисяч римлян і паломників, що зібралися на площі Святого Петра у Ватикані в неділю, 26 березня 2017 р., щоб послухати його проповідь та помолитися молитву «Ангел Господній».

Святіший Отець коментував Євангельську розповідь про те, як Ісус зцілив сліпого від народження чоловіка. Він повернув йому зір, здійснивши це чудо за посередництвом символічного обряду: змішав порох зі слиною, наклав цю суміш йому на очі та сказав вмитися у Силоамській купелі. Чоловік зробив це і прозрів.

«Цим чудом, – зазначив Наступник святого Петра, – Ісус являється нам, як світло світу, натомість сліпонароджений представляє кожного з нас, що були створені для пізнання Бога, але через гріх стали немовби сліпими. Ми потребуємо нового світла, всі ми його потребуємо, світла віри, дарованого нам Ісусом. І дійсно, цей Євангельський сліпець, прозрівши, відкривається на Христове таїнство».

За словами Папи, роздуми про цю подію повинні спонукати нас замислитися над нашою вірою в Христа, Божого Сина, та про Хрищення, яке є «першим Святим Таїнством віри», яке «вводить нас у світло» через «відродження з води і Святого Духа». Зцілений сліпонароджений представляє нас тоді, коли ми не зауважуємо, що Ісус є світлом світу, дивлячись деінде, «коли віддаємо перевагу незначним світельцем, коли блукаємо в пітьмі».

«Той факт, що згаданий сліпець не має імені, допомагає нам відобразитися в його історії нашим обличчям та іменем, – вів далі Святіший Отець. – Також і ми були “просвічені” Христом у Хрищенні, а тому покликані поводитися, як діти світла». Це вимагає переміни ментальності, «здатності судити про людей та про речі, відповідно до нової шкали цінностей, що походить від Бога. Свята Тайна Хрищення, в дійсності, вимагає рішучого й стійкого рішення жити як діти світла та ходити у світлі», – сказав він.

У цьому контексті Папа пояснив, що означає «ходити у світлі». Насамперед, означає «відкинути фальшиві світла», тобто, «холодне та обманливе» світло «пересудів щодо інших», адже вони «викривлюють дійсність», наповняючи нас «ворожістю до тих, кого ми судимо без милосердя та безапеляційно засуджуємо». Іншим фальшивим світлом, «двозначним і спокусливим» є «особисті інтереси», адже коли «оцінюємо людей та речі на основі критеріїв нашої користі, приємності, престижу», то не творимо істину.

«Нехай же Пресвята Діва, Яка першою прийняла Ісуса, світло світу, випросить для нас благодать під час цього Великого Посту наново прийняти світло віри, наново відкриваючи неоціненний дар Хрищення, який всі ми отримали. І нехай це нове просвічення, – побажав Святіший Отець, – перемінить нас у наставленнях та діях, щоб також і ми, відповідно до нашої незначності, ставали носіями проміння Христового світла».