Папа: Країна, вірна принципам, що ґрунтуються на пошані гідності людини, стає сильнішою
  • Нед, 27/09/2015 - 10:20

«Пам’ять про минуле всім приносить користь. Народ, який пам’ятає, не повторює помилок минулого, а навпаки, з вірою дивиться на виклики сучасного й майбутнього», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 26 вересня 2015 р., з іспаномовною спільнотою США та представниками інших іммігрантських спільнот. Зустріч відбулася у пам’ятному для цієї країни місці – Парку Незалежності, який був свідком важливих подій, пов’язаних із боротьбою за незалежність та її проголошенням. У цьому контексті зустріч була присвячена темі релігійної свободи.

Зауваживши, що «Декларація про незалежність» проголошувала, що всі люди є рівними, наділені певними невід’ємними правами, а уряди існують для того, щоб їх захищати, Святіший Отець зазначив, що ці слова надихають нас також і сьогодні, щоб змагатися за життя, згідне із гідністю кожної людини. Однак, історія вчить нас, «що також і цю істину» потрібно постійно підтверджувати й захищати, про що свідчить боротьба за скасування рабства, поширення права голосу, робітничий рух, викорінення расизму.

«Це показує, – сказав Глава Католицької Церкви, – що коли країна прагне рішуче залишатися вірною своїм основоположним принципам, які ґрунтуються на пошані до гідності людини, вона стає сильнішою та оновлюється». Саме тому слід пам’ятати про минуле, тому що «пам’ять рятує душу народу від всього того чи від усіх тих, що намагаються опанувати її чи використати для своїх інтересів».

«На цьому місці, яке є символом духа Сполучених Штатів, хочу призадуматися з вами над правом на релігійну свободу», – додав він, пояснюючи, що воно включає право «індивідуально та спільнотно покланятися Богові, відповідно до того, як цього вимагає наше сумління» та «зі своєї природи» воно виходять за межі місць культу.

Папа вказав на те, що «наші різні релігійні традиції», служать суспільству, насамперед, «посланням, яке звіщають», адже заохочують поклонятися Богові, Який є «джерелом життя, свободи й доброти» і «пригадують про трансцендентний вимір життя». І вистачить поглянути на історію «минулого сторіччя», аби побачити, до яких звірств здатні системи, які відкидали Бога і обіцяли побудувати «земний рай». Релігійні традиції пригадують нам, що ми, як людські істоти, покликані визнати Особу, Яка «об’являє нам нашу ідентичність, побудовану на взаєминах».

«У світі, де різні форми сучасної тиранії намагаються скасувати релігійну свободу, або ж, як я вже казав раніше, применшити її до субкультури без права на прилюдне вираження, або ж намагаються використати релігію, як претекст для ненависті й жорстокості, обов’язком визнавців різних релігійних традицій є об’єднати свій голос, призиваючи мир, толерантність, пошану гідності та прав іншого», – наголосив Глава Католицької Церкви, пригадавши, що засновники Філадельфії натхнені саме «глибоким євангельським сенсом» гідності кожної людини, поставили собі за мету збудувати колонію, яка буде «раєм релігійної свободи й толерантності».

Святіший Отець склав подяку всім тим, хто, не зважаючи на релігійну приналежність, «старається служити Богові миру, будуючи міста, оживлені братньою любов’ю, дбаючи про потребуючого ближнього, захищаючи гідність божественного дару життя на кожному його етапі, стаючи на захист бідних і мігрантів», адже дуже часто ті, які потребують нашої допомоги, «не мають змоги вчинити свій голос чутним».

Звертаючись до іспаномовної громади США, як до тих, мігрантів, які прибули до країни нещодавно, Папа закликав не знеохочуватися перед обличчям викликів. «Прошу вас не забувати, що як і ті, що вас випередили, також і ви вносите численні таланти до своєї нової країни, – додав він. – Не соромтеся своїх традицій. Не забувайте засвоєних уроків, особливо, отриманих від ваших похилих віком, що є внеском, яким можете збагатити цю американську країну. Повторюю, не соромтеся того, що є частиною вас, кров’ю вашого життя. Ви також покликані бути відповідальними громадянами і робити плідний вклад у життя громад, в яких живете, я це цини ті, які вас випередили», – пригадав Святіший Отець, вказавши, що таким внеском може бути палка віра, глибокий сенс сім’ї та всі інші цінності.