Папа: Криза відкриває дорогу до майбутнього, яке визнає рівність
  • Срд, 16/06/2021 - 14:52

Святіший Отець промовив до учасників 16-го Міжнародного безпекового форуму в Братіславі GLOBSEC, поділившись думками про те, якою має бути відповідь на виклики для безпеки, поставлені пандемією та її соціально-економічними наслідками.

 

Побачити, оцінити та діяти – навколо цих трьох дієслів Папа Франциск побудував свою промову до учасників 16-го GLOBSEC Bratislava Forum, міжнародного безпекового форуму, організованого розташованим у столиці Словаччини аналітичним центром GLOBSEC, на якому європейські політики та експерти обговорюють виклики, які стоять перед безпекою в світі. Глава Католицької Церкви подякував за запрошення приєднатися до роздумів про відновлення нашого світу після досвіду пандемії, що змушує нас рахуватися «із рядом серйозних соціально-економічних, екологічних і політичних питань, які всі між собою пов’язані».

Бачити

За словами Папи, відправною точкою повинен бути «серйозний і чесний аналіз минулого», що включає визнання систематичних упущень, допущених помилок і браку відповідальності перед Творцем і ближнім. Без цього неможливо опрацювати ідею відновлення, що «має за ціль не лише відбудувати те, що було, але виправити те, що не працювало ще до приходу коронавірусу». Бо коли хтось хоче підвестися після падіння, «повинен розглянути обставини свого падіння та розпізнати елементи відповідальності».

«Отож, – вів далі Єпископ Риму, – бачу світ, який піддався обманові примарного відчуття безпеки, що ґрунтується на спразі заробітку. Бачу модель економічного та соціального життя, позначеного багатьма формами нерівності та егоїзму, в якій незначна меншість світового населення володіє більшістю благ, часто не вагаючись в тому, щоб експлуатувати людей і ресурси. Бачу стиль життя, який не піклується достатньо про довкілля».

Оцінити

Другим кроком, як зазначив Святіший Отець, є оцінити побачене. Він нагадав про те, як у передріздвяному вітанні, зверненому до Римської Курії, поділився думками про значення кризи. Криза, за його словами, «відкриває нові можливості». Її виклик полягає в тому, щоби «перетворити період випробування у період вибору», бо криза змушує вибирати між рішеннями на користь добра або на користь зла. З неї виходимо «або кращими, або гіршими, але ніколи такими самими».

«Оцінка того, що ми бачили та пережили спонукає нас до покращення. Використаймо цей період, щоби спрямувати кроки вперед. Криза, яка торкнулася всіх, нагадує нам, що ніхто не рятується наодинці. Криза відкриває перед нами дорогу до майбутнього, яке визнає справжню рівність кожної людини: не абстрактну рівність, але конкретну, що надає окремим особам і народам рівні та реальні шанси на розвиток», – сказав Папа.

Діяти

Врешті, за словами Наступника святого Петра, хто не діє, той «не використовує шанс, наданий кризою». А діяти перед обличчям проявів соціальної несправедливості та маргіналізації вимагає такої моделі розвитку, яка ставить у центрі «кожну людину й цілу людину». Водночас, кожне діяння потребує бачення, яке буде баченням в цілості та баченням надії, як от візія біблійного пророка Ісаї, що бачив мечі, перековані в рала. Діяти задля розвитку всіх означає «розпочати діло навернення», приймати рішення, які «перетворять смерть у життя, зрою – в їжу». Бачення в цілості включає також вид на створіння як на «спільний дім», що вказує на потребу «екологічного навернення».

«Дорогі друзі, натхнений надією, яка походить від Бога, бажаю, аби ваш взаємообмін цими днями причинився до моделі відновлення, спроможної породити більш інклюзивні та сталі вирішення, модель розвитку, що ґрунтується на мирному співжитті між народами та на гармонії зі створеним світом», – підсумував своє звернення до учасників 16-го Міжнародного безпекового форуму в Братіславі Глава Католицької Церкви.