Папа: Культура милосердя глибоко перемінює серця
  • Срд, 15/03/2017 - 17:48

Вірогідність Церкви проходить через особисте свідчення та «шлях милосердної любові й співчуття, що відкриваються на надію». Про це Папа Франциск написав учасникам Міжнародної Асоціації Милосердної любові, який цими дня відбувався у французькому містечку Шатійон-сюр-Шаларонн з нагоди 400-річчя заснування «Братств милосердної любові». Він підкреслив, що сприяння людині та справжнє її визволення неможливі без звіщення Євангелія.

Глава Католицької Церкви висловив побажання, аби місія, пов’язана із народженням «Братств милосердної любові», започаткованих 1617 року в Шатійоні святим Вінсентом де-Поль, була також і в наш час «справжнім свідченням Божого милосердя до бідних» і щоб це 400-річчя стало нагодою для того, аби «подякувати Богові за Його дари» та «відкритися на Його несподіванки», щоб завдяки подихові Святого Духа відкривати нові шляхи, які «будуть дедалі пліднішими на шляху служіння милосердя».

Папа пригадав, що «Братства милосердя» виникли із співчуття святого Вінсента де-Поль до бідних, часто покинутих і виключених із суспільного життя як у селах, так і в містах, вбачаючи в них «представників Ісуса Христа, членів Його страждаючого тіла». Святий Вікентій, як зауважив Святіший Отець, покликав до цього служіння бідним мирян, зокрема – жінок, і Міжнародна асоціація милосердної любові до сьогодні здійснює це служіння, підтримуючи найзнедоленіших та полегшуючи їхня матеріальні, духовні, моральні й духовні страждання.

Відзначивши, що в основі цього заанґажування бачимо Боже провидіння, Наступник святого Петра заохочує й надалі підтримувати людську особу в її цілісності, звернувши особливу увагу «на нестабільні умови життя багатьох жінок та численних дітей». Адже життя віри в єдності з Христом «дає нам змогу відчути дійсність життя» іншої особи, її «незрівняну гідність», відчути, що вона створена на Божі образ і подобу.

«Щоб побачити бідність, не вистачить слідувати за великими ідеями, потрібно пережити таїнство Втілення», таїнство Бога, Який став людиною і помер задля того, «щоб підняти людину та спасти її». За словами Папи, це «не є красиві слова», але «реалізм», жити яким покликана Церква. Побачити Христа в нужденних, як підсумував Святіший Отець, означає також зустріти Його в тих, які «дають автентичне свідчення любові». І саме «культура милосердя» глибоко перемінює серця та відкриває їх на нову дійсність.