Папа: лише любов здатна перемінити стосунки між людьми
  • Чтв, 27/06/2019 - 14:21

Про життя та виклики моряків і рибалок та про важливість морського душпастирства говорив Єпископ Риму, приймаючи 27 червня 2019 р., керівників, капеланів і волонтерів морського капеланства з усього світу.

«Апостолят “Stella Maris” діє у понад 300 портах усього світу, надаючи духовну та матеріальну допомогу численним морякам, рибалкам та їхнім родинам, що повсюди розсіяні», – наголосив Папа Франциск, приймаючи у четвер, 27 червня 2019 р., в Климентинському залі Апостолького палацу приблизно 100 керівників, капеланів та волонтерів морського душпастиртва “Stella Maris”, які цими днями мали зустріч у Римі.

Важливість морського душпастирства

Святіший Отець пригадав, що зустріч, яка відбувалась цими днями у Вічному Місті, зібрала капеланів та волонтерів, які трудяться в морських портах Європи, надаючи душпастирську опіку морякам та рибалкам, що своєю важкою працею забезпечують нас продуктами, які ми щоденно потребуємо. Понад 90% комерційних товарів у світі транспортуються кораблями різних видів, тому, очевидним є те, що наше суспільство залежить від морської індустрії. «Без моряків глобальна економіка зупинилась би; а без рибалок багато частин світу страждали би від голоду», – додав Глава Католицької Церкви, висловлюючи свою пошану всім людям, які трудяться у цьому важливому секторі і часто впродовж довгого часу вимушені перебувати далеко від своєї батьківщини та своїх найрідніших.

Життя моряків та рибалок

Як зазначив Єпископ Риму, життя моряків та рибалок позначене не лише ізольованість і відстанню, але, іноді, – ганебними надужиттями та несправедливістю, підступами торгівців людьми, шантажем примусової праці. «Іноді, вони не отримують заробітної платні, яка їм належить, або їх залишають напризволяще в далеких портах. Окрім природніх небезпек, – штормів та ураганів, – вони змушені протистояти також і тим людським, пов’язаним із піратством або терористичними нападами. Вони борознять океани та моря світу, причалюючи до портів, де їх не завжди добре приймають», – додав він.

Морські капелани

На переконання Папи Франциска морським капеланам та волонтерам довірена важлива місія бути присутніми у світі моряків та рибалок, щоб нести їм Добру Новину про Ісуса. «Ваші щоденні візити на кораблі дозволяють вам зустрічати людей моря в їхній конкретній реальності, яка, іноді, є безтурботною, іноді, – неспокійною, а, часом, – тривожною. Тому, із співчуттям і дискретно, ви даєте їм можливість відкрити свої серця, і це є першою річчю, дуже важливою, особливо для людей, які мають дуже мало можливостей це вчинити. Ваше служіння морякам і рибалкам – це, перш усього, вислухати їх, вислухати про їхні матеріальні й духовні проблеми», – підкреслив Вселенський Архієрей, додаючи, що це слухання потім веде до конкретних дій допомоги.

Вклад морського душпастирства

Серед іншого, Папа також вказав на великий внесок служіння морських капеланів та волонтерів у ситуаціях, пов’язаних з торгівлю людьми, вимушеною працею, порушення людських прав та прав щодо праці. «Вашим служінням ви можете зробити вклад, аби привернути тим особам сенс їхньої гідності», – наголосив Святіший Отець.

Глава Католицької Церкви подякував усім тим, хто трудиться в морському апостоляті за те, що своєю жертовною та відданою працею вони допомагають багатьом людям віднайти надію на краще майбутнє. «Ваше служіння може допомогти їм не здаватися перед обличчям нестабільного життя, іноді, – позначеного експлуатацією. Ваша присутність у портах, як великих, так і малих, сама собою є нагадуванням про Боже батьківство й про те, що перед Ним усі ми є синами й братами», – підкреслив Святіший Отець, зазначаючи також, що присутність капеланів та волонтерів у морських портах є пригадуванням фундаментальної цінності людської особи і стимулом для всіх, аби взяти на себе зобов’язання щодо справедливості та пошани основних людських прав. При цій нагоді він пригадав, що люди, оновлені Божою любов’ю, є спроможні змінити правила та якість стосунків і суспільних структур, здатні нести мир туди, де існують конфлікти, будувати та плекати братерські стосунки там, де панує ненависть, шукати справедливості там, де домінує визискування людини людиною. «Лише любов здатна докорінно перемінити стосунки між людьми», – наголосив Папа, цитуючи Компендіум Соціальної Доктрини Церкви (н. 4).

Заклик Папи

На закінчення Святіший Отець закликах присутніх з посвятою та витривалістю анґажуватись у їхнє душпастирство, наслідуючи добрий приклад численних попередників у цьому служінні, та бути милосердними пастирями. «Уділяю вам моє Апостольске благословення і прошу вас донести його людям, яких зустрічаєте. І прошу вас, не забувати молитись за мене», – сказав на закінчення Вселенський Архиєрей.