Папа: літеплі християни кидають Богові виклик і «вмивають руки»
  • Пон, 16/12/2019 - 16:43

Перед двома небезпечними наставленнями літеплих християн, якими є «пробувати загнати Бога в глухий кут» та «вмивати руки», перестеріг Святіший Отець, проповідуючи під час ранкової Святої Меси.

 

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Святий Матей у 21-й главі своєї Євангелії описує, як первосвященики та старійшини, підійшовши до Ісуса в храмі, намагалися загнати Його в глухий кут, поставивши незручні запитання. Ця євангельська подія лягла в основу роздумів, якими Папа Франциск поділився, проповідуючи в понеділок, 16 грудня 2019 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти». Він перестеріг слухачів від намагань «кидати виклик Богові»

Ісус і первосвященики

Як зазначив проповідник, Ісус навчав народ і чинив чуда, й цим дратував первосвящеників: люди шанували їх, як «функціонерів», але трималися здалеку, «не довірячи їм», натомість, близькість Ісуса спонукала люд горнутися до Нього. Тому вони вирішили «загнати Ісуса в глухий кут», запитуючи Його: «Якою владою ти це чиниш?». Мовляв, «ти не є священиком, ані книжником, не вчився в наших університетах, тобто, ти – ніхто». Ісус же, відповідаючи первосвященикам, ставить їм зустрічне запитання та «заганяє в глухий кут вже їх самих», тож вони «вмили руки», відповівши: «Не знаємо». Такою, за словами Папи, є поведінка «пересічних людей, обманників віри»:

«Не лише Пилат вмивав руки. Також вони вмивають руки: “Не знаємо”. Мовляв, краще не заглиблюватися в людські історії, не вникати в їхні проблеми, не боротися за добро, за оздоровлення багатьох людей, які цього потребують… Краще нічного не робити. Не забруднюймося цим…».

Два наставлення літеплих християн

Переносячи ці висновки на сучасні обставини, Святіший Отець зазначив, що йдеться про два наставлення літеплих християн, яким бракує сутності. Перше з них полягає в тому, щоб пробувати загнати Бога в кут, мовляв, «або Ти мені зробиш те й інше, або я більше не ходитиму до храму».

Другим наставленням є вмивати руки. Щось схожого трапилося з учнями з Емаусу, які бачили радість жінок після зустрічі з Воскреслим, але не повірили, мабуть, вважаючи це «жіночими фантазіями». Й сьогодні чимало християн «вмивають рука» перед обличчям викликів, пов’язаних з культурою, історією чи обставинами життя ближніх, наприклад: «Не даю милостиню, бо вони напиваються…».

«Заганяти Бога в кут та вмивати руки – це два небезпечні наставлення, бо означають кидати Богові виклик. Подумаймо, що трапилося би, коли Господь заганяв би нас у кут. Ми б ніколи не змогли ввійти до раю. А що трапилося б, якщо б Господь вмивав руки щодо нас? Бідолашні…», – сказав Папа, заохотивши слухачів до уважного іспиту сумління. І якщо «носимо в собі щось подібного», слід відкинути ці наставлення, «щоб приготувати дорогу Господеві, Який надходить».