Папа: Літургія – школа молитви, що вчить звертатися до Бога
  • Срд, 10/01/2018 - 14:02

Урочистий гімн «Слава во вишніх Богу» та молитва «колекта» стали темою чергового повчання Папи Франциска про Святу Месу, яке він виголосив під час загальної аудієнції, що у середу, 10 січня 2017 р., відбулася в залі Павла VI у Ватикані. Він нагадав, що попереднього разу було сказано про те, що акт покаяння допомагає нам скинути із себе нашу самовпевненість та «стати перед Богом такими, якими ми є в дійсності».

«І саме із зустрічі між людською незначністю та Божим милосердям народжується вдячність, яку висловлює гімн “Слава…”», – сказав Святіший Отець, звернувши увагу на те, що вступна частина цього гімну повторює пісню ангелів під час народження Ісуса у Вифлеємі, «радісне звіщення про поєднанням між небом та землею».

Після «Слава», яке співається в свята та неділі, крім Адвенту й Чотиридесятниці, а в інших випадках, відразу після акту покаяння, слідує молитва, що має назву «колекта», якою виражається властивий характер богослуження, що змінюється відповідно до днів та літургійних періодів. Її назва походить від латинського слова «збирати».

«Через запрошення “Молімося”, священик закликає люд зосередитися разом із ним у хвилині мовчання, аби усвідомити, що стоїмо у Божій присутності, й щоб кожен у своєму серці пробудив особисті намірення, з якими бере участь у Святій Месі», – сказав Папа, підкреслюючи, що це мовчання не зводиться лише до відсутності слів, але полягає, радше, в готовності «почути інші голоси: голос свого серця, й, насамперед, голос Святого Духа».

Отож, як зауважив далі Святіший Отець, тиша перед вступною молитвою допомагає нам зібратися думками та замислитися над тим, чому ми перебуваємо на цьому місці, представити Господеві свої труднощі й тривоги, просячи допомоги, ввірити Йому долю своїх найдорожчих, Церкви та світу.

«Саме для цього служить коротка пауза перед тим, як священик, зібравши намірення кожного, від імені всіх вголос висловить перед Богом спільну молитву, якою завершуються вступні обряди, роблячи, таким чином, “колекту” окремих намірень», – пояснив Глава Католицької Церкви, закликаючи священиків дотримуватися цього моменту тиші, уникаючи поспіху.

Молитву «колекти» священик проказує з піднесеними розведеними руками, що є «поставою молільника, прийнятою християнами вже від перших століть», наслідуючи «Христа із руками, розпростертими на хресті». «Там присутній Христос, Він є Молільником і, водночас, молитвою! У Розіп’ятому вбачаємо Первосвященика, Який приносить приємний Богові культ, тобто, синівську слухняність», – сказав Папа, підсумовуючи:

«В Римському обряді ці молитви є лаконічними, але повними змісту: можна зробити чимало прекрасних роздумувань над цими молитвами. Тож повертатися до роздумувань над текстами, навіть і поза Святою Месою, може допомогти нам навчитися, як звертатися до Бога, про що просити, які слова використовувати. Нехай же літургія стане для кожного з нас справжньою школою молитви!» – побажав він.