Папа: любов – основа для того, щоб бути учнем Ісуса
  • Птн, 18/05/2018 - 15:15

«Любити, пасти та приготовлятись до хреста», але, зокрема, не піддаватись спокусі «вставляти носа у життя інших». Над цим Папа Франциск запропонував призадуматись під час проповіді, яку він виголосив в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 18 травня 2018 р. До цих роздумів проповідника спонукав євангельський уривок, в якому Спаситель розмовляє з апостолом Петром, запитуючи його: ««Симоне Йонин! Чи любиш ти Мене більш, ніж оці?» (Ів. 21, 15).

Першим кроком в діалозі з Ісусом є любов

Глава Католицької Церкви зазначив, що Христос дає Петрові три вказівки: «Люби Мене, паси повірених вірних та готуйся до хреста». Перш усього, любов – це основна граматика для того, щоб бити справжніми учнями Божого Сина. Отож, слід любити Господа так, як ми спроможні, як нам під силу; головне – любити! А вже потім пасти повірених вірних, адже «ідентичність єпископа, пресвітера полягає в тому, щоб бути пастирем».

Готовність до випробувань

Вселенський Архиєрей також чітко зазначив, що тих, які люблять Господа, які слідують за Ним, чекають у житті різні випробування; вони призначені до «мучеництва», до «носіння хреста», до того, що їх вестимуть туди, куди вони не бажають іти. Тому, треба бути готовими до того, що в нашому християнському житті на нас чекають випробування, упокорення, можливо, й мучеництво.

Не вставляти носа в життя інших

В останній частині своєї проповіді Єпископ Риму перестеріг перед спокусою втручатися у життя інших. Адже слід займатись своїм життям, своїми справами і не витрачати час на те, щоб вставляти носа у життя ближніх.

А закінчуючи Вселенський Архиєрей, зокрема, звертаючись до єпископів та священиків, ще раз пригадав три заклики Ісуса, скеровані до апостола Петра: «Люби, паси та будь готовим до випробувань».