Папа: Людину старить гріх, а не вік. Наслідуймо завжди юну Діву Марію
  • Птн, 08/12/2017 - 13:52

Відсутність гріха і повнота благодаті не означає відсутність проблем і труднощів. На це звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у п’ятницю, 8 грудня 2017 р., промовляючи до численних вірних, які з нагоди урочистості Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб помолитися зі Святішим Отцем та отримати його Апостольське благословення.

«Сьогодні, – сказав Єпископ Риму, – споглядаємо красу Непорочнозачатої Марії. Євангелія, що розповідає про подію Благовіщення, допомагає нам зрозуміти те, що ми святкуємо, насамперед, через вітання ангела. Він звертається до Марії словами, які нелегко перекласти, що означають “наповнена благодаттю”, “створена благодаттю”, “благодаті повна” (Лк 1,28)».

Цими словами, як зауважив Папа, небесний посланець об’являє «нове ім’я, дане Богом, яке додається до імені, даного батьками». І ми також називаємо Її так, коли проказуємо найвідомішу Богородичну молитву. Але що означає «повна благодаті»? «Що Марія наповнена Божою присутністю», – пояснює Святіший Отець, додаючи, що будучи «повністю замешканою Богом», у Ній «не залишилося місця для гріха».

«Це надзвичайна річ, бо все у світі, на жаль, занечищене злом. Кожен з нас, заглянувши в себе самого, побачить темні сторони. Навіть найбільші святі були грішниками, всі дійсності, навіть найпрекрасніші, були заплямлені злом: всі, крім Марії. Вона – єдина “завжди зелена оаза” людства, єдина неосквернена, створена непорочною, аби Своїм “так” повністю прийняти Бога, Який надходив у світ, і розпочати, таким чином, нову історію», – сказав Наступник святого Петра, додаючи: «Щоразу, коли визнаємо Її повною благодаті, робимо Їй найбільший комплімент, той самий, що зробив Господь Бог».

Папа звернув увагу на те, що одним з гарних компліментів є, коли ми з належною манерою скажемо пані, що вона виглядає молодою. Щось подібного, але «на ще вищому рівні», діється тоді, коли називаємо Діву Марію «повною благодаті». Цими словами ми «визнаємо Її вічно молодою», бо ніколи «не постарілася гріхом». «Існує єдина річ, яка по-справжньому старить нас, старить всередині: не вік, а гріх. Гріх чинить нас старими, бо ущільнює наше серце. Замикає його, вчиняє його інертним та в’янучим. Але повна благодаті є вільною від гріха», – наголосив Святіший Отець, продовжуючи:

«Церква сьогодні вітається з Марією, називаючи її tota pulchra, вся прекрасна. Подібно, як і Її молодість не полягає у віці, так і Її краса не полягає в зовнішності. Марія, як розповідає Євангелія, не була винятковою назовні: походила з простої родини, смиренно жила в Назареті, забутому всіма селі. Вона не була відомою: навіть коли Її відвідав ангел, про це ніхто не знав, того дня там не було жодного репортера. Богородиця також не мала легкого життя, але постійні турботи та тривоги: вона “вельми стривожилася”, каже Євангелія, а коли ангел “відійшов від неї”, проблеми почали зростати».

Однак, як підсумував Папа, «повна благодаті» прожила «прекрасне життя». Таємницю цього можемо збагнути, ще раз приглянувшись до події Благовіщення. На багатьох картинах Марію зображено з книжечкою в руках, яка символізує Святе Писання. «Таким чином, Марія була призвичаєна слухати Бога та спілкуватися з Ним. Її секретом було Боже Слово: близьке Її серцю, Воно стало тілом в Її лоні. Перебуваючи з Богом, спілкуючись з Ним при кожній нагоді, Марія вчинила Своє життя прекрасним. Не зовнішнє, не проминаюче, але серце, спрямоване на Бога, робить життя прекрасним», – сказав Святіший Отець, побажавши:

«З радістю сьогодні споглядаймо на повну благодаті. Просімо Її допомогти нам залишатися молодими, кажучи “ні” гріхові, та прожити прекрасне життя, кажучи “так” Богові».