Папа: Людину занечищує гріх, а не хвороба
  • Нед, 11/02/2018 - 14:25

«Жодна хвороба не є причиною ритуальної нечистоти: недуга, очевидно, залучає всю особу, але жодним чином не зачіпає її взаємин з Богом і не є перешкодою для них», – наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 11 лютого 2018 р., коментуючи євангельську розповідь про оздоровлення прокаженого.

Святіший Отець зауважив, що протягом останніх неділь євангельська розповідь святого Марка представляє нам Ісуса, який зціляє хворих різного характеру. «У цей контекст, – сказав він, – прекрасно включається Всесвітній день хворого, що припадає саме сьогодні, 11 лютого, в день спомину Пречистої Діви Марії з Люрду. Отож, звернувши погляд свого серця до печери Масаб’єль, споглядаємо Ісуса, як істинного лікаря душ і тіл, Якого Бог Отець послав у світ, щоб оздоровити людство, позначене гріхом та його наслідками».

Насамперед, Наступник святого Петра пояснив, що проказа в Старому Завіті вважалася «великою нечистотою», призводячи до відокремлення прокаженого від громади. Його стан дійсно був жалюгідним, бо тогочасна ментальність спонукала його почуватися нечистим «також перед Богом, не лише перед людьми». Тому прокажений, про якого розповідає святий Марко, благає Ісуса: «Якщо хочеш, можеш мене очистити!». Коли Ісус почув це, Його огорнуло співчуття.

«Дуже важливо зупинити свою увагу на цьому внутрішньому відгукові Ісуса, як ми це робили під час Ювілею Милосердя. Неможливо зрозуміти діло Ісуса, неможливо зрозуміти Його Самого, якщо не увійти в Його повне співчуття і милосердя серце. Саме воно спонукає Його простягнути руку до цього прокаженого чоловіка, доторкнутися до нього та сказати: “Хочу, будь чистий!”» – сказав Папа, звернувши увагу на те, що найбільш вражаючим фактом є те, що Ісус доторкнувся до прокаженого.

Святіший Отець пояснив, що це було абсолютно заборонено Мойсеєвим законом. Доторкнутися до прокаженого означало також забруднитися внутрішньо, стати духовно нечистим. Однак, в цьому випадку «вплив передається не від прокаженого до Ісуса», але навпаки, від Ісуса до хворого, щоб передати йому очищення. Тож в цьому оздоровленні подивляємо не лише співчуття, милосердя, але й сміливість Ісуса, Який не переймається ні можливістю заразитися, на приписами, але керується «бажанням звільнити цю людину від прокляття, якого його гнобить».

«Жодна хвороба не є причиною ритуальної нечистоти: недуга, очевидно, залучає всю особу, але жодним чином не зачіпає її взаємин з Богом і не є перешкодою для них. Більше того, хвора людина може бути в ще більшій єдності з Богом», – наголосив Папа, додаючи, що, натомість «гріх робить нас нечистими!».

«Егоїзм, гордість, участь в світі корупції – все це хвороби серця, від яких потрібно бути очищеними, звертаючись до Ісуса, як прокажений: “Якщо хочеш, очисти мене!”» – сказав Святіший Отець, заохотивши далі присутніх, аби в тиші, кожен у своєму серці, заглянули всередину себе й, побачивши свої гріхи, звернулись до Ісуса голосом серця: «Якщо хочеш, очисти мене!».

Тричі повторивши ці слова-молитву після короткої призадуми, Папа продовжив: «Щоразу, коли приступаємо з розкаяним серцем до Святої Тайни Примирення, Господь повторює також і нам: “Хочу, будь чистий!”. Що за велика радість. Тоді гріховна проказа зникає і ми знову повертаємося до радісного переживання своїх синівських взаємин з Богом, повноцінно повертаючись до спільноти», – він, заохотивши:

«Просімо Господа за заступництвом Пречистої Діви Марії, нашої Непорочної Матері, аби Він відновив здоров’я хворих та зцілив також наші внутрішні рани Своїм безмежним милосердям, щоби, таким чином, повернути в наші серця надію та мир».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск за допомогою планшетного комп’ютера відкрив реєстрацію на Всесвітні Дні Молоді, що в січні наступного року відбуватимуться в Центральній Америці. Далі він перенісся думкою до Східної Азії, нагадуючи про те, що 15 лютого мільйони людей в цьому регіоні та по всьому світі відзначатимуть новий рік за місячним календарем.

«Надсилаю щирі вітання всім їхнім родинам, складаючи побажання, аби в них дедалі більше зростати солідарність, братерство й прагнення добра, причиняючись до будування суспільства, в якому кожну людину приймають, захищають, підтримують та інтегрують. Заохочую молитися за дар миру, найцінніший скарб, який слід здобувати із захопленням, далекоглядністю та мужністю», – сказав Святіший Отець, а вітаючи різні групи прочан, окремо звернувся до конголезької громади Риму, приєднуючись до їхньої молитви за мир в Демократичній Республіці Конго й нагадуючи, що це буде одне з намірень Дня молитви і посту, проголошеного на 23 лютого.

Папа також скерував свою думку до «хворих, які в кожній частині світу, крім браку здоров’я, часто страждають від самотності та маргіналізації». «Нехай же Пресвята Діва, Спасіння хворих, допомагає кожному знайти тілесну й духовну відраду завдяки належній медичній опіці та братній любові, яка вміє виливатися у конкретну й солідарну увагу».