Папа: Людська особа не може бути виставлена на продаж
  • Пон, 29/07/2019 - 15:21

У передмові до книги, написаної священиком, який разом з однодумцями бореться з торгівлею людьми, Святіший Отець називає проституцію рабством і наголошує на тому, що ніхто не може залишатися байдужим перед обличчям волання жертв експлуатації.

Ментальність, яка погоджується на те, щоб жінку визискувано немов товар одноразового вжитку, є патологічною. На цьому наголошує Папа Франциск у передмові до книги «Розіп’яті жінки. Ганьба торгівлі людьми, розказана вулицею» авторства о. Альдо Буонаюто. Цей священик належить до Спільноти святого Івана ХХІІІ, яка активно трудиться в сфері протидії торгівлі людьми та реабілітації жертв примусової проституції.

Насправді розіп’яті

Святіший Отець розпочинає зі спогаду про те, як під час Позачергового Ювілейного Року, в одну із так званих «п’ятниць милосердя» він відвідував осередок Спільноти святого Івана ХХІІІ. Він пише, що не уявляв, що зустріне там «настільки впокорених, розбитих жінок, які перенесли аж такі випробування».

«Це дійсно розіп’яті жінки. В кімнаті, де я зустрічався з дівчатами, визволеними з тенет торгівлі людьми з метою примусової проституції, я вдихав повноту болю, несправедливості та наслідків свавілля. Це можливість пережити Христові рани», – зазначає Папа Франциск, додаючи, що після того, як він вислухав «зворушливі» свідчення цих жінок, а деякі з них тримали на руках дитину, він відчув «сильне бажання, майже вимогу, попросити в них пробачення за справжні тортури, які вони були змушені пережити від клієнтів, чимало з яких називають себе християнами».

Зупинити «попит»

«Це ще одна спонука молитися за те, щоб жертви торгівлі людьми, примусової проституції та насильства знаходили прийняття. Людська особа ніколи не може виставлятися на продаж», – наголошує Глава Католицької Церкви, висловивши радість з приводу того, що існує таке «цінне та сміливе» починання надавання допомоги й реабілітації, яке також включає готовність «наразитися на небезпеку та помсту з боку злочинності, яка зробили з цих дівчат невичерпне джерело незаконного та ганебного збагачення».

«Я б хотів, – зазначає Папа, – аби ця книга знайшла якнайширший розголос, аби пізнавши історії, які стоять за вражаючими числами торгівлі людьми, вдалося зрозуміти, що не зупинивши настільки високого попиту з боку клієнтів ніколи не вдасться ефективно протидіяти експлуатації та приниженню невинних життів».

Хвора ментальність

У цьому контексті Святіший Отець стверджує, що корупція – це хвороба, «яка не проходить сама по собі», але вимагає усвідомлення на індивідуальному та колективному рівнях, також і в Церкві, щоб «по-справжньому допомогти цим нашим нещасним сестрам». «Будь-яка форма проституції – це зведення в рабство, кримінальний вчинок, гидка вада, що плутає любов із задоволенням своїх інстинктів, катуючи невинну жінку», – пише Папа, підсумовуючи:

«Це рана колективного сумління, викривлення загальної уяви. Ментальність, згідно з якою жінку можна використати як товар і викинути, є патологічною. Це хвороба людства, помилкова уява про суспільство. Визволення цих бідних невільниць – це жест милосердя та обов’язок усіх людей доброї волі. Волання їхнього болю не може залишати байдужими ні окремих осіб, ні інституції. Ніхто не повинен відвертатися або вмивати руки від невинної крові, що проливається на вулицях світу».