Папа Мальтійському Ордену: ставати ближніми для стражденних
  • Пон, 30/01/2023 - 16:38

Приймаючи на аудієнції учасників Генеральної капітули Лицарського Ордену госпітальєрів святого Івана, Папа Франциск відзначив їхнє актуалізоване свідчення Євангелія через служіння хворим і вбогим.

Служіння милосердя повинні бути добре організованим і належним чином проваджені, але насамперед повинні бути знаком Христової милосердної любові. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 30 січня 2023 р., учасників позачергової Генеральної капітули Суверенного Лицарського Ордену госпітальєрів святого Івана Єрусалиму, Родосу та Мальти, відомого як Мальтійський Орден. Він побажав, аби ця капітула стала джерелом оновленого сповнення їхнього гасла «tuitio fidei та obsequium pauperum», що означає «захист віри та служіння бідним».

Відновлення спільнотного життя

Привітавши новообраних високопосадовців Ордену, Святіший Отець звернув увагу на деякі суттєві елементи його місії. Зокрема, він похвалив зусилля, підняті під час капітули професів, що випередила генеральну капітулу, спрямовані на відновлення спільнотного виміру життя та повного дотримання урочистого обіту вбогості, що відповідає «початковому натхненню». «Ціную також рішення наново відкрити новіціат», – сказав він, закликаючи молитися за численні покликання, не лише до чернечої гілки, але також до другого та третього станів. Він теж похвалив уважність до питання належного початкового та постійного формування членів Ордену, всіх його станів.

Актуалізація харизми

У своєму слові Папа також зупинився на термінах, які є визначальними для Ордену. Коментуючи визначення «суверенний», він звернув увагу на те, що йдеться про цілком особливий суверенітет, набутий протягом століть і підтверджений Папами, що дозволяє «чинити великодушні та вимогливі жести солідарності, стаючи ближніми для найбільш потребуючих під юридичним захистом міжнародної дипломатії». «Лицарський» нагадує про те, що свого часу Орден був заснований для захисту паломників і святих місць. Сьогодні ж цей аспект говорить про те, що віра в Христа та слідування за Ним «зобов’язують у свідченні Євангелія та в боротьбі проти того всього, що йому протиставляється».

Якщо йдеться про «госпітальєрський», то це нагадує про початки Ордену, які сягають служіння, яке блаженний Ґерард надавав паломникам у Єрусалимі в лікарні Святого Івана Хрестителя, де перші брати приймали потребуючих. Це до сьогодні триває через розмаїття починань Ордену, де його члени та співробітники, лікуючи хворих, розпізнають стражденне обличчя Господа, незалежно від походження, національності та віри, але також ототожнюються з Христом як милосердним самарянином. І тому ця діяльність повинна бути «добре організованою», але насамперед, «бути знаком Христової любові».

«Закликаю вас залишатися вірними Христові, Учителеві й Господеві, прямувати вперед, несучи по всьому світу Його послання оздоровлення для хворих і втіхи для пригноблених. Про це одного дня дамо звіт Богові Отцеві: чи ми були Його вірними свідками, ближніми для наших ближніх, що не надихаються світськими спонуками, а є палаючими в служінні та свідченні Воскреслого», – сказав Папа.

Мальтійський Орден у світі

Суверенний Лицарський Орден Госпітальєрів святого Івана Єрусалиму, Родосу і Мальти, заснований в ХІ сторіччі в Єрусалимі, є суб’єктом міжнародного права та католицьким Орденом. Його місія полягає в тому, щоб свідчити віру та служити убогим та хворим. Сьогодні він діє, в основному, в сфері надання медичної, соціальної та гуманітарної допомоги, здійснюючи свою діяльність у понад 120 країнах світу. Разом з його 13500 членами служать 80 тисяч волонтерів, яким також допомагають понад 42 тисячі представників медичного персоналу. Орден провадить лікарні, поліклініки, установи для похилих віком і людей з особливими потребами, хоспіси. Спеціальним агентством у сфері соціального служіння є Мальтійська Служба Допомоги, відділення якої діють також і в Україні. Сьогодні члени Ордену та волонтери Мальтійської Служби Допомоги активно допомагають постраждалим від війни в Україні та біженцям в сусідніх країнах.