Папа: Марія супроводжувала Ісуса, а сьогодні супроводжує також і нас
  • Птн, 03/04/2020 - 13:54

У проповіді під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» Папа Франциск закликав подякувати Пресвятій Богородиці за те, що Вона погодилась бути Матір’ю Ісуса та Матір’ю всіх нас.

«Є люди, які вже починають думати про те, що буде потім, після пандемії. Про всі ті проблеми, які з’являться: проблеми бідності, праці, голоду... Молімось за усіх тих людей, які допомагають сьогодні, але думають також і про завтра, щоб помогти всім нам”, – цим закликом Святіший Отець розпочав Святу Месу в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 3 квітня 2020 року.

Страждальна Діва Марія

В Римо-Католицькій Церкві п’ятниця V-го тижня Великого Посту присвячена Страждальній Діві Марії, Яка з великим болем у серці стояла під хрестом Свого Сина, співстраждаючи із Ним у Його терпіннях. З цієї нагоди Єпископ Риму пригадав, що християнська народна побожність говорить про «сім болів» Пресвятої Богородиці.

Першим стало пророцтво старця Симеона в єрусалимському храмі, відразу на 40-ий день після народження Ісуса, про те, що серце Марії проб’є меч болів. Її другий біль був пов’язаний із втечею Пресвятої Родини до Єгипту, аби врятувати життя Ісуса від переслідування царем Іродом. Причиною третього болю стало те, як 12-літній Ісус залишився у храмі, не сказавши про це Своїм батькам, які три дні переживали за свого Сина. Четвертий біль Марії спричинила зустріч з Ісусом на Голготі, коли Він ніс Свій хрест, що бути на ньому розп’ятим. Смерть Ісуса на хресті стала п’ятим болем для Матері. Шостий біль викликало зняття тіла Спасителя з хресного дерева, коли Марія взяла на Свої руки мертве тіло Сина. А сьомий біль пов’язаний із похованням Ісуса. За словами Глави Католицької Церкви, ця народна побожність показує нам Пресвяту Богородицю, Яка супроводжує свого Сина.

Марія просить за нас

Далі проповідник підкреслив, що Пресвята Діва Марія ніколи нічого не просила для Себе, а завжди вставлялась за інших. Ось, для прикладу, у Кані Галилейській, коли Вона приступила з проханням до Сина, аби допоміг вирішити ситуацію з нестачею вина. Вона ніколи не казала: «Погляньте, я Матір, я буду матір’ю-царицею». Вона лишень погоджується бути матір’ю і супроводжує свого Сина як учениця, слухаючи Його повчання. Вона йшла за Ісусом усе життя, аж до хреста, де, мабуть, злі голоси казали: «Бідна жінка, але сама винна: якщо б добре виховала свого сина, то він не опинився б на хресті». Проте, незважаючи ні на що, Вона була там, під хрестом, поділяючи із Своїм Сином Його біль та приниження.

Марія – Матір усіх нас

За словами проповідника, сам Христос надав Марії титул Матері. Він не зробив її прем’єр-міністром, не надав Їй якоїсь особливої статусної позиції, Він вчиняє Її Матір’ю. Згодом, як читаємо в книзі Діянь Апостолів, Вона перебуватиме з Христовими учнями під час молитви, буде там у статусі Матері.

Пречиста Діва Марія отримала дар бути Матір’ю Ісуса та обов’язок супроводжувати як Матір також і всіх нас, бути також і нашою Матір’ю. «Вона не просила для себе бути майже-спасителькою чи спів-спасителькою, Ні! Спаситель є лише один і цей титул не можна помножувати. Вона лише учениця і Матір. І тому ми повинні думати про Неї, шукати Її, молитись до Неї, як до нашої Матері. (...) В материнстві Пресвятої Богородиці бачимо материнство Церкви, яка приймає усіх, добрих і злих, всіх», – мовив Вселенський Архієрей.

Заклик приглянутись до страждань Марії

Закінчуючи свою проповідь під час ранішньої Служби Божої, в якій за допомогою Інтернету й телебачення могли єднатись всі бажаючі, Глава Католицької Церкви закликав приглянутись до страждань Пречистої Діви Марії, які Вона переживала мужньо та у сльозах болю, і запросив подякувати Їй за те, що Вона прийняла від архангела Боже запрошення стати Матір’ю Ісуса.