Папа: Майбутнє країни залежить від здатності слухання народу та його влади
  • Втр, 16/01/2018 - 16:00

Кожне покоління повинно засвоювати змагання та здобутки попередніх поколінь та нести їх до ще вищих цілей. На цьому наголосив Папа Франциск у своїй першій промові в Чилі, промовляючи під час зустрічі з представниками влади й дипломатичного корпусу, що відбулася 16 січня 2018 р. в президентському палаці й була поєднана з візитом ввічливості до Глави Держави.

Святіший Отець зазначив, що з радістю знову прибуває на латиноамериканські терени і, зокрема, на чилійську землю, «яка мене приймала й формувала в період моєї молодості». «Протягом останніх десятиріч Чилі відзначилася розвитком демократії, яка дозволила їй зробити значний поступ. Нещодавні вибори стали виявом громадянської зрілості й стабільності, що набуває особливого значення в цьому році, в якому спогадується 200-річчя проголошення незалежності», – сказав він.

За словами Глави Католицької Церкви, кожне покоління повинно переймати здобутки попередніх та нести їх до ще вищих цілей, адже «добро, як і любов, справедливість й солідарність, не здобуваються один раз і назавжди, їх слід здобувати кожного дня». Неможливо лише вдовольнятися тим, що було досягнене в минулому, не признаючи того, що «багато наших братів і сестер ще й досі страждають від ситуацій несправедливості, які ставлять виклик перед усіма нами».

«Отож, ви маєте перед собою великий та захоплюючий виклик: й надалі трудитися над тим, щоб демократія, мрія ваших батьків, виходячи за межі формальних аспектів, була дійсно місцем зустрічі для всіх. Місцем, в якому всі без винятку, почуваються покликаними будувати дім, родину та націю. Місцем, домом, родиною, що зветься Чилі: великодушною, гостинною, що любить свою історію, трудиться на користь теперішнього та з надією дивиться в майбутнє», – сказав Папа Франциск, зазначаючи, що це майбутнє значною мірою залежить від здатності слухання народу та його влади.

Як зауважив Святіший Отець, «здатність слухання» є особливо важливою в цій країні, де «етнічне, культурне й історичне розмаїття вимагає бути захищеним від будь-яких спроб упередження та утисків» та вимагає відкинути «ексклюзивістські догматизми» в «здоровій відкритості на спільне добро». Це означає почути безробітних, автохтонні народи, які часто забуті, мігрантів, молодь і похилих віком.

«Почути дітей, – вів далі Папа, – які входять у світ з очима, сповненими подиву й невинності, та очікують від нас дійсних відповідей на користь гідного майбутнього. І тут не можу не висловити свого болю й почуття сорому, які відчуваю перед обличчям непоправної кривди, завданої дітям з боку служителів Церкви. Прагну приєднатися до моїх співбратів у єпископстві в тому, що є справедливим просити прощення й всіма силами підтримувати жертви, в той час як мусимо докладати зусилля для того, щоб це ніколи більше не повторилося».

За словами Наступника святого Петра, та ж сама здатність слухання спонукає приділити належну увагу «нашому спільному домові», тобто, спричинятися до розвитку культури, яка «вмітиме подбати про землю», а не лише вдовольнятися «особливими відповідями на серйозні екологічні проблеми». Це вимагає «стилю життя та духовності», які протистоятимуть «поступові технократичної парадигми», що віддає перевагу «інвазії економічної могутності в природні екосистеми». І в цьому великий внесок може зробити «мудрість автохтонних народів», від яких можемо навчитися, що «не існує справжнього розвитку для народів, які повертаються спиною до землі».

«Душею чилійського характеру є покликання до буття, оте наполегливе прагнення існування. Покликання, до якого всі ми покликані і з якого ніхто не може почуватися виключеним чи зайвим. Покликання, яке вимагає радикального рішення на користь життя, особливо в усіх тих формах, в яких воно під загрозою», – сказав Глава Католицької Церкви, підсумовуючи:

«Ще раз дякую за запрошення зустрітися з вами, з душею цього народу, й молюся за те, щоб Кармельська Пречиста Діва, Мати і Цариця Чилі, й надалі супроводжувала й сповняла мрії цієї благословенної країни».