Папа: Майбутнє належить прийдешнім поколінням, а не нам
  • Втр, 24/09/2019 - 10:21

Чесність, мужність і відповідальність. Три слова, що повинні зайняти центральне місце в працях Climate Action Summit ООН, запропонував Папа Франциск у своєму відеозверненні до його учасників.

«Йдеться про один з головних викликів які стоять перед нами, а тому людство покликане розвивати три великі моральні якості: чесність, відповідальність і мужність», – наголошує Папа Франциск у відеопривітанні учасникам Climate Action Summit – зустрічі Глав Держав і Урядів в штаб-квартирі ООН, організованої Генеральним Секретарем Антоніо Ґутєррешем на полях 74-ї Генеральної Асамблеї ООН на тему «Боротьба проти кліматичних змін і сталість».

Паризька угода та її імплементація

Глава Католицької Церкви нагадує, що підписавши 12 грудня 2015 року Паризьку кліматичну угоду, міжнародна спільнота проявила усвідомлення «необхідності дати колективну відповідь, співпрацюючи в розбудові нашого спільного дому». Однак, через чотири роки після цієї «історичної угоди», спостерігаємо, що зобов’язання, взяті на себе державами, «залишаються плинними й далекими від досягнення поставлених цілей».

«Поряд з численними ініціативами, не лише з боку урядів, але й усього громадянського суспільства, необхідно запитати себе, чи дійсно існує політична воля скерувати більше людських, фінансових і технологічних ресурсів на те, щоб послабити негативні наслідки кліматичних змін і допомогти найбіднішим і найуразливішим, які найбільше страждають від цих наслідків», – наголосив Святіший Отець.

Ще маємо час

У цьому контексті Папа зазначає, що хоч ситуація не є доброю, «вікно можливостей ще залишається відчиненим». «Ще маємо час. Не дозвольмо йому зачинитися», – закликає він, нагадуючи про те, що йдеться про гарантування кращого життя майбутнім поколінням. «Майбутнє належить їм, а не нам», – наголосив Святіший Отець, додаючи:

«Ми повинні з чесністю, відповідальністю та мужністю покласти наш розум “на служіння іншому типові прогресу, здоровішого, людянішого, більш соціального та цілісного” (LS 112), що буде спроможним поставити економіку на служіння людській особі, будувати мир і захищати довкілля».

Цивілізаційний виклик

За словами Глави Католицької Церкви, проблема кліматичних змін пов’язана з питаннями етики, безсторонності та соціальної справедливості, а занепад довкілля пов’язаний із суспільним і моральним занепадом. Це зобов’язує замислитися над «сенсом наших моделей споживання і виробництва» та до «процесів виховання та посилення чутливості», які вчинили би їх «послідовними з гідністю людини».

«Ми стоїмо перед “цивілізаційним викликом” на користь спільного блага. Це є зрозумілим, як також ясним є існування множини рішень, доступних для всіх, якщо впроваджуватимемо на особистому й суспільному рівнях стиль життя, що втілюватиме чесність, мужність і відповідальність», – сказав Папа, побажавши, аби ці три слова були в центрі уваги праці саміту, яку він супроводить своїми молитвами.