Папа: Ми покликані продовжувати діло Христа-цілителя в світі
  • Срд, 05/08/2020 - 12:19
Під час загальної аудієнції в першу середу серпня Святіший Отець запросив вірних замислитися над тим, який внесок покликана зробити Церква для оздоровлення світу, ураженого пандемією та її наслідками, черпаючи з багатства свого соціального вчення.

«Пандемія й надалі завдає глибокі рани, викриваючи нашу уразливість. Чимало людей померло, є дуже багато хворих, і це на всіх континентах. Чимало людей і багато сімей переживають період непевності через суспільно-економічні проблеми, які особливого удару завдають найбіднішим. Тому ми повинні твердо зосереджувати свій погляд на Ісусові, серед цієї пандемії зосередити погляд на Ісусі, й з цією вірою обіймати надію Божого царства, яку цей же Ісус нам приносить», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи в середу, 5 серпня 2020 р., катехизу з нагоди чергової загальної аудієнції, яка знову відбувалася у формі відеотрансляції з робочого кабінету в Апостольському палаці.

Цілюща зустріч з Христом

Під час першої після липневої перерви такої зустрічі Глава Католицької Церкви не повернувся до циклу повчань, присвячених молитві, але започаткував проміжний, приурочений роздумам над різними запитаннями, які перед нами поставила пандемія нової коронавірусної інфекції, цього разу зупинившись на трьох богословських чеснотах, – вірі, надії та любові, – які є «дарами, що нас оздоровляють і вчиняють нас цілителями, відкривають нам нові горизонти, також і тоді, коли пливемо непростими водами нашого часу».

 

За словами Папи, ця нова зустріч запрошує нас здобутися на «креативного та оновленого духа», завдяки чому зможемо перемінити коріння наших фізичних, духовних і соціальних недуг, «глибоко зцілити несправедливі структури та руйнівні практики», які відокремлюють нас одні від одних, «загрожуючи людському родові та всій планеті».

Плід особистої та соціальної зустрічі

Святіший Отець вказав на різні випадки чудесних оздоровлень, про які розповідається в Євангелії, зазначивши, що Він оздоровляє не лише фізичні вади, але цілу людину, повертаючи її в громаду, визволячи від ізоляції. Наприклад, оздоровлення паралітика, якого друзі спустили через отвір, зроблений у стелі, якому Ісус, побачивши їхню віру, сказав: «Сину, відпускаються тобі твої гріхи». А як видимий знак цього, додав: «Візьми своє ложе та повертайся до свого дому».

«Що за чудовий приклад оздоровлення! Вчинок Ісуса – пряма відповідь на віру цих людей, на надію, яку вони покладали на Нього, на любов, яку виявляють один до одного. Тож Ісус оздоровляє, але не оздоровляє просто параліч: Ісус все оздоровляє, прощає гріхи, оновляє життя паралітика та його друзів, можемо сказати, дає нове народження. Оздоровлення фізичне та духовне, плід особистої та соціальної зустрічі», – сказав Папа, запрошуючи уявити, наскільки ця дружба та віра присутніх при цій події зросла завдяки цьому вчинкові Ісуса, завдяки «цілющій зустрічі з Ісусом».

Покликання Христових послідовників

Це, за словами Наступника святого Петра, спонукає нас запитувати себе про те, як можемо «допомогти оздоровити наш світ сьогодні?» Як учні «Господа Ісуса, лікаря душ і тіл», ми покликані продовжувати «Його діло оздоровлення та спасіння» в фізичному, соціальному та духовному сенсі, як зазначив Святіший Отець. Церква, хоч і адмініструє цілющу Христову благодать через Святі Таїнства, та дбає про медичні послуги в найвіддаленіших частинах світу, «не є експертом у запобіганні та лікуванні пандемії», як також не дає «специфічних суспільно-політичних вказівок», бо це завдання політичних і суспільних провідників.

 

«Однак, протягом століть і в світлі Євангелія, Церква розвинула деякі фундаментальні соціальні принципи, які можуть допомогти нам прямувати вперед, щоби приготувати майбуття, якого потребуємо. Наводжу основні, тісно між собою пов’язані: гідність людської особи, спільне добро, перевага в рішеннях на користь убогих, загальне призначення благ, солідарність, субсидіарність, дбання про наш спільний дім. Ці принципи допомагають керівникам і відповідальним за соціальне життя розвивати зростання, а в цьому випадку пандемії – оздоровлення суспільства й особи. Всі ці принципи різними способами виражають чесноти віри, надії та любові», – сказав Святіший Отець, анонсувавши:

«Протягом наступних тижнів запрошую вас спільно розглянути нагальні питання, які пандемія вивела на перший план, насамперед, соціальні недуги. Чинитимемо це в світлі Євангелія, богословських чеснот та принципів соціальної доктрини Церкви. Розглянемо разом, як наша католицька соціальна традиція може допомогти людському родові оздоровити цей світ, який страждає від важких недуг».