Папа: Ми повинні завжди пам’ятати дату свого хрищення
  • Пон, 08/01/2018 - 14:53

«Ісус забажав прийняти хрищення, яке проповідував та уділяв Іван Христитель в ріці Йордані. Мова йде про хрищення покаяння: ті, які приступали до нього, виявляли прагнення бути очищеними від гріхів і, з Божою допомогою, робили зусилля, щоб розпочати нове життя», – мовив Папа Франциск у неділю, 7 січня 2018 р., коли Римо-Католицька Церква відзначала свято Хрищення Ісуса, розпочинаючи свою катехизу перед проказуванням Богородичної молитви «Ангел Господній» і заохочуючи усіх призадуматись над отриманим даром Святої Тайни Хрищення.

Глава Католицької Церкви звернув увагу слухачів на велику покору Ісуса, виявлену в цій події, адже Він стає у чергу між грішниками та сходить у Йордан, не маючи гріхів і не потребуючи очищення. Цим Спаситель ще раз вказує нам на те, що Він уже засвідчив у Своєму Різдві – Свою готовність зануритись у ріку людськості, взяти на Себе наші недоліки та слабкості, розділити з нами наше прагнення визволення та подолання всього того, що віддаляє людину від Бога та вчиняє її чужою для ближніх. Як у Вифлеємі, так і на березі Йордану, Бог засвідчує про Свою обітницю взяти на Себе долю людини; а Ісус є видимим та остаточним знаком цієї обіцянки.

Далі Святіший Отець звернув увагу на слова з євангельського уривку про те, як Ісус виходив з води і як відкрилось небо та Святий Дух, мов голуб, зійшов на Нього. Святий Дух, Який діяв на початку створення світу і Який провадив Мойсея та вибраний народ у пустині, тепер сходить на Ісуса, щоб дати Йому силу виконати Його місію у світі. Святий Дух є Тим, Хто діє, як у Хрищенні Ісуса, так і в нашому Хрищенні. Він відкриває очі нашого серця на правду та спонукає нас до милосердної любові.

«Святий Дух є дарунком, Який Отець зробив кожному із нас у день нашого Хрищення», – наголосив Папа Франциск, додавши, що саме Святий Дух передає нам ніжність Божого прощення та дозволяє почути слова: «Ти – Мій син».

Свято Хрищення Спасителя у Йордані запрошує кожного із нас пригадати своє Хрищення. Тож Святіший Отець вкотре спонукав слухачів замислитися над тим, чи вони пам’ятають дату свого Хрищення, а якщо ні, то розпитати своїх рідних або хресних батьків. «І ми повинні завжди зберігати цю дату в своїй пам’яті, – сказав він, – бо це святкова дата, це дата нашого початкового освячення, день, коли Отець дав нам Святого Духа, Який спонукає нас прямувати вперед, це дата великого прощення».

А на закінчення Папа закликав молитись до Пресвятої Богородиці, просячи у Неї для усіх християн дару дедалі кращого розуміння того, чим насправді є Свята Тайна Хрищення, та готовності до відповідного життя та свідчення любові Ісуса Христа в щоденному житті.