Папа: ми створені на образ Бога-сопричастя
  • Пон, 23/05/2016 - 13:35

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю 22 травня 2016 р., що у римо-католицькій Церкві є урочистістю Пресвятої Тройці, Папа наголосив, що це таїнство пригадує нам, що ми створені на образ Бога-сопричастя, а всі міжлюдські стосунки ми повинні переживати в любові й солідарності. Де є любов – там є Бог.

Відзначення свята Пресвятої Тройці в літургійному календарі римо-католицької Церкви припадає через тиждень після Зіслання Святого Духа. Це дає вірним можливість глибше замислитися над Особою Духа зокрема і над самою Єдиносущною Тройцею.

Пояснюючи важливість свята Пресвятої Тройці, Папа звернувся до слів Ісуса під час Тайної Вечері.  Ісус вказує, в чому полягають взаємостосунки Отця, Сина й Духа. Усвідомлюючи, що завдання, доручене Йому Отцем, наближається до завершення, Ісус запевняє учнів, що їх не залишить. Його посланництво буде продовжувати Святий Дух, керуючи Церквою.

«Ісус об’явив у чому полягає це посланництво. Насамперед, Дух провадить нас до зрозуміння багатьох справ, про які Сам Ісус ще не висловився (див. Ів 16,15).  Не йдеться про нові чи особливі доктрини, але про повне розуміння всього того, що Син почув від Отця і передав Своїм учням. Дух веде нас до нових життєвих ситуацій, з поглядом зверненим на Ісуса, й, одночасно, відкритим до подій і до майбутнього. Він допомагає нам прямувати крізь історію, будучи міцно вкоріненими в Євангелії, і з динамічної вірністю нашим традиціям і звичаям», –  сказав Святіший Отець.

Папа Франциск зазначив, що таїнство Пресвятої Тройці говорить нам  і про нас самих, адже через Хрищення Святий Дух  ввів нас у серце й життя самого Бога, що є спільністю любові,  «родиною» трьох Осіб, які настільки люблять одне одного, що утворюють одне ціле.

«Той факт, що ми створені на образ і подобу  Бога-сопричастя закликає нас, щоб зрозуміти самих себе як істот, які живуть у взаємостосунках і переживають їх у взаємній солідарності й любові. Такі взаємостосунки мають місце, перш усього, в рамках наших церковних громад, щоб дедалі чіткіше виявляти Церкву як ікону Превятої Тройці. Вони існують також і в усіх суспільних стосунках, починаючи від сім'ї та друзів, а закінчуючи середовищем праці, повсюди. Такі конкретні можливості дані нам для того, щоб будувати дедалі гуманніші та багатші стосунки, здатні до взаємопошани та безкорисливої ​​любові», –  додав Святіший Отець.

На закінчення Папа Франциск сказав: «Урочистість Пресвятої Тройці запрошує нас заанґажуватись у щоденні події, щоб бути закваскою єдності, утішення й милосердя. У цьому посланництві нас підтримує сила,  яку дає Святих Дух: Він зцілює людство, зранене несправедливістю, гнобленням, ненавистю й жадібністю. У Своєму Пречиста Діва Марія смиренні прийняла волю Отця і зачала Сина дією Святого Духа. Нехай  же Вона, дзеркало Пресвятої Тройці, допоможе зміцнити нашу віру в Троїчне Таїнство і втілювати його в життя рішенням та наставленням любові й єдності».