Папа: Ми запрошені наново захоплюватися красою й добротою Бога
  • Пон, 08/06/2020 - 19:43

В урочистість Пресвятої Тройці Святіший Отець нагадав про те, що віра полягає в тому, щоби прийняти Бога-Любов, Який дарує Себе в Христі, довірившись Йому.

Свято на честь Пресвятої Тройці – це нагода наново захопитися красою Бога, Його добротою та невичерпною істиною. На це зверну увагу Папа Франциск у своїх роздумах, якими він у неділю, 7 червня 2020 р., поділився з вірними, що опівдні зібралися на площі Святого Петра на проказування молитви «Ангел Господній». В неділю після П’ятидесятниці Церква латинського обряду відзначає урочистість Пресвятої Тройці, тож Святіший Отець зупинився на Євангельському читанні цього свята, що представляє діалог Ісуса з фарисеєм Никодимом, в якому виходить на яв «таємниця любові Бога до світу».

Любов на служінні світові

Як зауважив Папа, під час короткої бесіди з Никодимом, Ісус представляється як Той, Який сповняє Отчий задум спасіння світу. Він стверджує: «Бо так Бог полюбив світ, що дав свого Єдинородного Сина». Ці слова вказують на те, що діяння трьох божественних Осіб – Отця, Сина і Святого Духа – «це єдиний задум любові, що спасає людство та світ».

«Бог створив світ добрим, але після гріха світ позначений злом і зіпсуттям, ми, люди, є грішниками, всі, тож Бог міг би втрутитися, засудивши світ, щоб знищити зло та покарати грішників. Він, натомість, любить світ, незважаючи на його гріхи; Бог любить кожного з нас, навіть і тоді, коли ми помиляємося та віддаляємося від Нього. Бог-Отець настільки любить світ, що для того, аби спасти його, дарує найцінніше – Свого Єдинородного Сина, Який віддає Своє життя за людей, воскресає, повертається до Отця та разом з Ним посилає Святого Духа. Пресвята Трійця є, отже, Любов’ю, повністю на служінні світові, який хоче спасти та творити наново», – наголосив Святіший Отець, підкреслюючи важливість почуватися любленими Богом.

Невичерпна доброта, краса та істина

За словами Наступника святого Петра, коли Ісус говорить про те, що Отець дав Свого Сина, то на думку спонтанно спадає образ Авраама та його готовність принести в жертву сина Ісаака, про що розповідає Книга Буття. Мойсеєві Бог об’явився як «повний лагідності, милосердний і співчутливий, повільний до гніву й багатий благодаттю та вірністю». Зустріч з таким Богом навіть заохотила Мойсея ставати між Богом і народом, заступаючись на люд, який згрішив, просячи прощення.

«Дорогі браття й сестри, – мовив Папа, – сьогоднішнє свято заохочує нас наново захопитися красою Бога, красою, добротою та невичерпною істиною. Але також – смиренною, близькою, що стала тілом, аби ввійти в наше життя, нашу історію, в мою історію, історію кожного з нас, щоб кожна людина могла Його зустріти». Саме в цьому, за його словами, полягає віра: прийняти Бога-Любов, Який дарує Себе в Христі, дозволити Йому себе зустріти та довіритися Йому.

«Нехай же Пречиста Діва Марія, помешкання Пресвятої Тройці, допоможе нам з відкритим серцем приймати Божу любов, яка наповняє нас радістю та надає сенсу нашій мандрівці в цьому світі, завжди спрямовуючи до мети, якою є небо», – побажав Святіший Отець.