Папа: Милосердя виявляється у конкретному заанґажуванні
  • Суб, 20/02/2016 - 14:07

«У світлі милосердної любові, через яку Ісус виявив Боже заанґажування, також і ми можемо і повинні відповісти на Його любов своїм заанґажуванням», – зазначив Папа Франциск під час загальної аудієнції у суботу, 20 лютого 2016 р., яка зібрала на площі Святого Петра у Ватикані кілька десятків тисяч паломників.

Святіший Отець зазначив, що Ювілей Милосердя – це слушна нагода «заглибитися у таїнство Божої любові і доброти», а, зокрема, в період Великого Посту «Церква заохочує нас дедалі більше пізнавати Господа Ісуса та послідовно жити вірою через стиль життя, який виражатиме милосердя Небесного Отця». «Саме таке зобов’язання ми повинні взяти на себе, щоб надати тим, кого зустрічаємо, конкретний знак Божої близькості», – додав він, зазначаючи, що мова йде про малі щоденні жести, про нашу поставу, які повинні свідчити нашим ближнім про присутність Бога.

Що ж означає заанґажування, брати на себе якісь зобов’язання? Це означає «якесь завдання, певну відповідальність щодо когось», а також «стиль життя, наставлення вірності і посвяти». Ми покликані до цього у щоденних справах: молитві, праці, навчанні. «Отож, – зауважив Папа, – анґажуватися означає покласти свою добру волю та сили на покращення життя».

«Також і Господь Бог взяв на Себе зобов’язання щодо нас. Його першим заанґажуванням було створення світу і, не зважаючи на всі наші спроби знищити його, яких чимало, Він чинить все для того, щоб підтримувати його живим. Але Його найбільшим заанґажуванням було дарувати нам Ісуса. Так, Ісус є найбільшим зобов’язанням щодо нас, яке Бог взяв на Себе», – наголосив Наступник святого Петра, додаючи, що силою цього Він «разом з Ісусом дасть нам все, чого ми потребуємо».

Це «Боже заанґажування щодо нас» можемо легко розгледіти на сторінках Євангелії. «В Ісусі Бог повністю заанґажувався у те, щоби повернути надію убогим, тим, кого було позбавлено гідності, чужинцям, хворим, в’язням та грішникам, яких Він приймав з виявом доброти. В усьому цьому, – підкреслив Папа, – Ісус є живим вираженням Отчого милосердя».

«І я хотів би на це звернути увагу: Ісус прихильно приймав грішників. Коли мислити по-людськи, то грішник є Ісусовим ворогом, неприятелем Бога, але Він наближався до них з прихильністю, виявляв Свою любов до них та перемінював їхні серця. Всі ми є грішниками, всі! – наголосив Святіший Отець. – Всі ми маємо перед Богом якусь провину. Але не треба знеохочуватися: Він наближається до нас, щоби принести розраду, милосердя та прощення. Ось яким є Боже заанґажування і саме для цього Він послав у світ Ісуса: щоб наблизитися до нас, до всіх нас та відчинити двері Своєї любові, Свого серця, Свого милосердя. І це – прекрасно!».

Далі Папа звернув увагу на те, що «у світлі милосердної любові, якою Ісус виявив Боже заанґажування щодо нас, також і ми можемо і повинні відповісти на Його любов своїм заанґажуванням». І це стосується, насамперед, «ситуацій великої потреби, де існує велика спрага надії». Мова йде про заанґажування на користь покинутих осіб, тих, які мають важку неповносправність чи недугу, вмираючих, тих, які навіть не здатні висловити свою вдячність.

«В усіх цих ситуаціях ми несемо Боже милосердя шляхом життєвого заанґажування, яке є свідченням нашої віри в Христа. Ми повинні завжди нести іншим цю Божу ласку, тому що Бог приголубив нас Своїм милосердям. Нести її іншим, які її потребують, які носять у серці страждання та смуток. Наближаймося до них з тією ж ласкою, якою Бог нас обдарував», – закликав Наступник святого Петра, побажавши, щоб цей Ювілей став нагодою осмислити та відчути Боже заанґажування щодо кожного з нас, і завдяки цьому «перемінити своє життя в заанґажування милосердя щодо всіх».