Папа: мир є прагненням всього людства
  • Чтв, 19/12/2019 - 17:08

Святіший Отець вручив вірчі грамоти Надзвичайним і Повноважним Послам Сейшельських Островів, Малі, Андорри, Кенії, Латвії та Нігерії, акредитованим при Святому Престолі.

«Наша сьогоднішня зустріч відбувається в той час, коли християни всього світу приготовляються до святкування народження Того, до Кого ми звертаємось як до Князя Миру. Мир є прагненням усього людства. Це шлях надії, що, серед іншого, передбачає діалог, примирення та екологічне навернення», – мовив Глава Католицької Церкви, приймаючи у четвер, 19 грудня 2019 р., у Ватикані новопризначених Надзвичайних і Повноважних Послів Сейшельських Островів, Малі, Андорри, Кенії, Латвії та Нігерії, акредитованих при Святому Престолі, з нагоди вручення вірчих грамот.

Діалог оснований на правді та щирості

За словами Єпископа Риму, у світі, що позначений державними, регіональними та міжнародними конфліктами, суспільними поділами та нерівністю, необхідно відновити «конструктивний та креативний діалог, що ґрунтується на щирості та правді, маючи за мету сприяти дедалі більшій братній солідарності між людьми та всередині глобального суспільства». «Католицька Церква, зі свого боку, прагне співпрацювати з кожним відповідальним партнером у сприянні благу кожної людини та всіх народів. Я щиро сподіваюся, що ваша місія сприятиме не лише зміцненню добрих стосунків між вашими країнами та Святим Престолом, а й побудові справедливішого і більш мирного світу, в якому шанують та цінують життя, гідність і права людини», – додав Вселенський Архієрей.

Відкритість на примирення

На переконання Святішого Отця, дорога до миру розпочинається з відкритості на примирення. Мова йде про те, щоб відмовитись від прагнення домінувати над іншими та навчитись дивитись один на одного як на людей, як на дітей Господа Бога, як на братів та сестер. «Тільки тоді, коли ми відкладемо байдужість і страх, зможе рости і процвітати справжній клімат взаємоповаги. Це, в свою чергу, провадить до розвитку культури інклюзивності, справедливішої економічної системи та різних можливостей для участі кожного у суспільному та політичному житті», – додав він, наголошуючи на тому, що присутність послів при Святому Престолі є знаком рішення країн, які вони представляють, та міжнародної спільноти загалом на користь вирішення ситуації несправедливості, дискримінації, бідності та нерівності, які завдають страждань нашому світові та загрожують надії та прагненням майбутніх поколінь.

Мир, якому загрожує брак пошани до Землі

На переконання Папи, дедалі частіше зауважуємо, що мирові перешкоджає також відсутність пошани до нашого спільного дому і, зокрема, жорстока експлуатація природних ресурсів, що розглядаються виключно як джерело негайного прибутку, не враховуючи витрати, які завдаються місцевим спільнотам та самій природі. «Перед нашим світом стоїть низка складних викликів щодо сталості довкілля не лише для сьогодення, але і для найближчого майбутнього», – наголосив він, пригадуючи про те, що нещодавній Синод Єпископів на тему Амазонії закликав по-новому доцінити взаємозв'язок між суспільством та землею, між сьогоденням та минулим і між освідом та надією. Заанґажування у відповідальне управління землею та її ресурсами є вкрай необхідним на всіх рівнях, розпочинаючи від виховання у сім’ї до суспільного та громадського життя аж до політичних та економічних рішень. «Спільне добро та благо дому, в якому ми проживаємо, вимагають зусиль співпраці для сприяння розквіту життя та цілісного розвитку кожного члена нашого людського роду», – підсумував Папа Франциск.

Побажання Послам

«Дороги Посли, в той час, як ви розпочинаєте вашу місію при Святому Престолі, висловлюю найщиріші побажання та запевняю вас у постійній готовності органів Римської Курії допомогти вам у виконанні ваших відповідальностей», – мовив Глава Католицької Церкви, призиваючи Боже благословення на всіх присутніх, їхні родини та співробітникіх і вітаючи з прийдешніми Різдвяними святами.