Папа: Мир сьогодні можливий іменем Ісуса
  • Нед, 04/06/2017 - 12:01

«Сьогодні більше, ніж будь-коли раніше, є нагальною єдність християн, з’єднаних діянням Святого Духа в молитві та ділах на користь найслабших», – наголосив Папа Франциск під час молитовного чування, яке з нагоди 50-річчя католицького харизматичного руху відбулося у надвечір’я П’ятидесятниці на давньоримському іподромі Circus Maximus.

У суботу, 3 травня 2017 р., у «Світлиці Тайної Вечері» під відкритим небом зібралися приблизно 50 тисяч молільників – члени харизматичних рухів з усього світу, між якими, згідно з виразним бажанням Святішого Отця, були представники протестантських спільнот. Наприкінці чування відбулася молитва про прощення за гріх поділу між християнами.

Екуменічний молитовний захід супроводжувався піснями та зворушливими свідченнями різними мовами та розпочався дві години перед приїздом Святішого Отця. Чування відкрили Президенти Міжнародної Служби Католицької Харизматичної Віднови та «Католицького братерства». Свої роздуми виголосили представники різних конфесій, зокрема, проповідник Папського Дому о. Раньєро Канталамесса. Коли приїхав Папа Франциск, представники п’ятидесятників та євангеликів піднялися на сцену разом з ним.

Ділячись своїми думками про П’ятидесятницю, Єпископ Риму наголосив на важливості єдності для місії, для того, аби звіщати, що Ісус – це Господь, звіщати Добру Новину всім народам та показати, що мир є можливим. І якщо сьогоднішньому світові нелегко показати можливість миру, це можна зробити іменем Ісуса. І хоч ми маємо відмінності, однак прагнемо бути «примиреним розмаїттям».

«Ми сьогодні вирішили зібратися тут, на цьому місці, як сказав пастор Джованні Треатіно, бо тут, під час переслідувань, зазнавали мученицької смерті християни задля розваги тих, які приходили на це подивитися. А сьогодні мучеників ще більше, ніж учора! Мучеників-християн. Ті, хто вбиває християн, перед тим, як їх вбити, не запитують їх: “Чи ти православний? Католик? Євангелик? Лютеранин? Кальвініст?” Ні! Запитують: “Ти християнин?” – і відразу перерізають горло. І сьогодні більше мучеників, ніж було у перших віках», – наголосив Наступник святого Петра.

У цьому контексті Папа вказав на шлях, яким ми повинні слідувати вперед: «Любити одні одних та разом прямувати вперед». Власне, стоячи на місці, не прямуючи вперед, ніколи, за його словами, не досягнемо порозуміння.

Далі Глава Католицької Церкви поділився своїми думками про значення католицького харизматичного руху, називаючи його «потоком благодаті Святого Духа». «Чому потік благодаті? Бо він не має ні засновників, ні статутів, ні органів управління. Очевидно, в цьому потоці зродилися різноманітні вираження, які є людськими ділами, натхненими Святим Духом, з різними харизмами, але всі вони – на служінні Церкві», – пояснив він, додаючи: «Але цей потік не можна перегородити, як не можна ув’язнити Святого Духа у клітці!».

Папа наголосив, що Святий Дух – це Той, Хто творить Церкву, що є Обручницею, про яку йдеться в Книзі Одкровення, «єдиною нареченою Господа». І Церква «розраховує на вас», – сказав він, дякуючи Католицькому Харизматичному Оновленню та даючи йому доручення:

«Діліться з усіма в Церкві Хрищенням в Святому Дусі, невпинно прославляйте Господа, прямуйте вперед разом з християнами інших Церков та церковних спільнот в молитві та діяльності на користь найбільше потребуючих. Служіть убогим і зраненим. Цього Церква і Папа очікують від вас, від Католицького Харизматичного Оновлення. Але від усіх вас, від усіх, хто увійшов до цього потоку благодаті».