Папа: Мир треба зміцнювати з покоління в покоління, а не марнувати Божий дар
  • Втр, 17/09/2019 - 09:13

Глава Католицької Церкви звернувся із посланням до учасників міжрелігійної зустрічі «Мир без кордонів», яке було зачитане в неділю, 15 вересня 2019 р., під час її відкриття в столиці Іспанії.

 

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Протягом перших десятиліть ХХІ століття ми стали свідками марнування Божого дару, яким є мир. Цю дійсність констатує Папа Франциск у своєму посланні до учасників міжрелігійної молитовної зустрічі в наміренні миру, організованої Спільнотою святого Егідія в Мадриді, столиці Іспанії. Він підкреслює, що як віруючі, ми усвідомлюємо, що коренем миру є молитва.

Молитва причиняється до падіння стін
«Причиною радості є бачити, що це паломництво миру, розпочате після Всесвітнього дня молитви за мир, скликаного святим Іваном Павлом ІІ в Ассізі в жовтні 1986 року, ніколи не перервалося, але й надалі зростає як з огляду кількості учасників, так і на плоди, які приносить», – пише Святіший Отець і в контексті цьогорічної теми «Мир без кордонів», скеровує свою думку до подій тридцятирічної давності, коли в Європі падала «Берлінська стіна».

За словами Глави Католицької Церкви, від цього дня на європейському сході запалилися «нові сподівання миру», що поширилися на ввесь світ. «До цього падіння, ми в цьому переконані, причинилася молитва за мир численних Божих дітей», – додає він і, посилаючись на біблійну розповідь про Єрихон, підкреслює, що «стіни падають, коли їх “облягати” молитвами, а не зброєю». І тому «слід завжди молитися й вести діалог в перспективі миру». «Не біймося, бо Господь вислуховує молитву Свого вірного люду», – закликає Папа.

Спільний дім не терпить мурів

«У ці перші два десятиліття ХХІ століття ми, на жаль, з величезним смутком були свідками марнування цього Божого дару, яким є мир, розтраченого новими війнами та спорудженням нових стін і бар’єрів. Зрештою, як знаємо, мир необхідно постійно зміцнювати з покоління в покоління за допомогою діалогу, зустрічі та переговорів», – веде далі Святіший Отець, називаючи безумством замкнутість і протиставляння народів одні одним.

«Спільний дім не терпить мурів, які розділяють, а ще більше тих, які відокремлюють його мешканців. Він потребує, радше, відчинених дверей, які допомагають спілкуватися, зустрічатися, співпрацювати, щоби разом жити в мирі, шануючи відмінності та зміцнюючи зв’язки відповідальності. Мир є немовби домом з багатьма помешканнями, в яких ми покликані поселитися. Мир – без кордонів. Завжди і без винятків», – наголошує Глава Католицької Церкви.

Молитва є коренем миру

Звертаючись до представників Церков, християнських спільнот і великих світових релігій, що зібралися в Мадриді, Папа запевняє свою духовну присутність і молитву за мир до того, «Який Єдиний може його дати». Саме молитва займає головне місце в цих зустрічах, в одній з яких мав можливість взяти участь також і Папа Франциск. Молитва, яка поєднує, але не змішує, оскільки «спільним є прагнення миру в розмаїтті релігійного досвіду й традицій».

«У дійсності, ми, як віруючі, усвідомлюємо, що молитва є коренем миру. Той, хто молиться, є приятелем Бога, як Авраам, приклад людини віри й надії», – пише Святіший Отець, наголошуючи на тому, що братерство між віруючими є «закваскою братерства між народами». Саме в цій перспективі в лютому цього року відбулося підписання в Абу-Дабі «Документа про загальнолюдське братерства задля всесвітнього миру й спільного співжиття», який є «важливим кроком на дорозі всесвітнього миру». Цілі цього документа Папа ввіряє також учасникам мадридської зустрічі.

Вирвати стіни із сердець

Підсумовуючи, Єпископ Риму стверджує, що ми переживаємо серйозний момент для світу, а тому всі повинні спільно, з одним серцем і одноголосно піднести «волання про мир без меж, без кордонів». «Волання, що піднімається з нашого серця. Саме так, у серцях, у дійсності, необхідно викорінити кордони, що вносять поділи та протиставляють. І саме в серцях слід посіяти почуття миру та братерства», – стверджує Папа.