Папа: Мірилом прогресу повинна бути людина, а не прибуток
  • Чтв, 13/01/2022 - 13:32

Своїм коротким посланням Папа Франциск приєднався до учасників наради, присвяченої будуванню майбутнього та сталої, інклюзивної та відбудовної економіки.

Уникати заяв про наміри чи послань на тему великих принципів, але брати на себе конкретні зобов’язання, щоби зробити свій внесок у те, щоби економіка та фінанси служили людям і збереженню створіння. Із таким закликом Папа Франциск звернувся до організаторів та учасників зустрічі на тему «Приготувати майбутнє, будувати сталу, інклюзивну та відбудовну економіку», що відбулася ввечері, 12 січня 2022 р., в Латеранському палаці. Її організували Ватиканська комісія Covid-19, що діє при Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини та мережа «Deloitte»

Визнати втрачені нагоди

У своєму посланні, яке було зачитане на початку нарад, Святіший Отець нагадав про те, що він повторює від початку пандемії: з цієї кризи ми не вийдемо однаковими, але або гіршими, або кращими, й це залежить від нас самих. Саме для цього він доручив Ватиканській комісії Covid-19 приготовляти майбутнє, «черпаючи з найкращих доступних наукових здобутків, з євангельським реалізмом та в солідарності з марґіналізованими».

«На жаль, через два роки після початку пандемії мусимо визнати, що ми втратили чимало нагод змінити свій підхід. Ми є свідками нових проявів несправедливості та нерівності. Дбання про наш спільний дім, розподіл вакцин, зростання голоду, бідність і торгівля зброєю й надалі залишаються пріоритетом і викликом для всіх. На світі економіки та фінансів лежить важлива відповідальність за те, щоби змінити парадигму й допомогти знаходити креативні рішення», – пише Святіший Отець, закликавши учасників зустрічі до конкретних зобов’язань.

Взяти належну відповідальність

«Щоби вашим мірилом успіху були не прибутки, розширення та заробіток у короткій і дуже короткій перспективі. Вашим мірилом натомість нехай буде кількість людей, які виходять із крайньої бідності, які можуть гідно працевлаштуватися. Невже так важко забезпечити умови, в яких всі могли би робити свій внесок у перетворення світу власною працею?» – запитав на завершення Святіший Отець, висловивши побажання, щоби «всі взяли на себе відповідальність за те, щоби приготовляти інше майбутнє».

Аналіз і переосмислення

Праці відбувалися за зачиненими дверима. В підсумковому комюніке зазначається, що експерти та економісти, як присутні, так і ті, що єдналися за посередництвом цифрової платформи, аналізували глобальні виклики, пов’язані з пандемією, що висвітлила неадекватність існуючих економічних і соціальних систем, щоби представити нові моделі економіки, які цінують природу, людей та суспільство в його цілості. В різних доповідях підкреслювалося, як пандемія причинилася до зрозуміння того, наскільки фундаментальними для добробуту всіх і кожного є піклування про спільний дім та здатність захищати цінності і життєві принципи. Було також висвітлено, як нові технології можуть допомогти оптимізації використання ресурсів та зменшуванню нерівності.