Папа: Місцева інформація є не менш важливою, ніж національна чи глобальна
  • Втр, 17/09/2019 - 09:17

Приймаючи редакційний колектив регіональних підрозділів італійського суспільного мовника RAI з нагоди 40-річчя підрозділу, Святіший Отець наголосив на важливості не забувати про мови та культури меншин.

Також і в світі інформації важливо фіксувати дійсність периферій, даючи голос бідності, викликам та, іноді, й надзвичайним ситуаціям, які зустрічаються на територіях, але також місцям та свідченням віри. На таку цінну місію Папа Франциск вказав делегації регіональних підрозділів італійської суспільної телерадіокомпанії «RAI», приймаючи її у понеділок, 16 вересня 2019 р., в контексті відзначення сорокаріччя організму.

Завдання місцевої інформації

Промовляючи до журналістів, Святіший Отець підкреслив, що місцева інформація є не менш важливою, ніж загальнонаціональна. Навпаки, вона є «справжнішою та найавтентичнішою», оскільки не керується вимогами прибутку чи меседжами, які слід передати, але «покликана передавати виключно голос людей, в усіх його аспектах та різних моментах суспільного, культурного й духовного життя». Вона також відіграє важливу роль у «цінуванні місцевої дійсності та культури, без якої не існувало б національної єдності».

Тому Папа склав подяку за щоденну працю тих, які поширюють «ті новини, які часто задля редакційних вимог, так звана велика інформація не може передавати». «В наш час відчувається, як ніколи, необхідність в новинах, які передаються в повноті, спокійною мовою, таким чином, щоби сприяти застанові, за допомогою виважених і чітких слів, які відкидають агресивну та зневажливу тональність», – підкреслив він, наголошуючи на тому, що «існує приховане море добра, яке заслуговує на те, щоби його пізнавали».

Виклики глобалізації

Говорячи про завдання світу інформації, Глава Католицької Церкви зупинився також на явищу глобалізації. Сама в собі глобалізація не є чимось лихим, оскільки «може допомогти нам бути одні одним членами». Але в ній не бракує критичних моментів, і «шкідливим» може бути спосіб її втілення.

«Якщо глобалізація претендує на те, щоб зробити всіх одноманітними, вона умертвляє багатство й особливості кожного народу, схильна уодноманітнювати все й усіх, замість того, щоб цінувати відмінності, особливості, культури, історії та традиції. Коли ж, натомість, глобалізація намагається поєднати всіх, шануючи людей, суспільні групи й народи в їхньому багатстві й особливостях, то вона є доброю, бо дає нам зростати разом», – пояснив Святіший Отець, наголошуючи, що глобалізація повинна бути «багатогранною», цінуючи відмінності.