Папа: Місіонер повинен свідчити радість Євангелія
  • Пон, 30/09/2019 - 18:21
Звертаючись до представників місійних інститутів, заснованих в Італії, Святіший Отець наголосив на тому, що місія випливає із спраги єднатися з Христом через свідчення.
У понеділок, 30 вересня 2019 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників місійних інститутів, заснованих в Італії. Звертаючись до них він пригадав, що цього року жовтень проголошений надзвичайним місійним місяцем. Ділячись із присутніми своїми роздумами про місію, Святіший Отець, насамперед, висловив признання засновникам місійних інститутів Італії, започаткування яких, починаючи від середини ХІХ до середини ХХ сторіч, «стало свідченням мужності й уповання на Господа».

 

Спрага єднання з Христом через свідчення

Однією з характеристик місіонерів, за словами Папи, є «мужність Євангелія без надмірних розрахунків» та повне уповання на Господа.

“ Місія має свою містику, – наголосив він, – спрагу єднання з Христом через свідчення, якої зазнали ваші засновники й засновниці та яка їх спонукала повністю віддавати себе. Потрібно наново відкрити цю містику в усій її привабливій красі, бо для кожного часу вона зберігає надзвичайну силу. ”

Церква, що «виходить назовні»

Єпископ Риму подякував місіонерам за те, що відповіли на покликання присвятити своє життя місії «ad gentes» (до народів), роблячи, таким чином, особливий внесок у євангелізаційну діяльність усієї Церкви. Він додав, що місійні інститути допомагають Божому людові пам’ятати про те, що Церква повинна «виходити назовні» й нести всім народам Боже благословення. Вони також свідчать про те, що місія має спільнотний характер, і не є справою окремих людей.

Місія в обидва напрямки

Вказуючи на ще одну особливість місійного служіння в сучасному світі, Вселенський Архиєрей зазначив, що місія не відбувається «в односторонньому напрямку», з Європи до світу, а в обидва напрямки, тобто існує взаємообмін. «Сьогодні більшість покликань до священства й богопосвяченого життя, – підкреслив він, – народжуються на теренах, що раніше тільки приймали місіонерів».

 

Свідчити радість Євангелія

Наступник святого Петра наголосив, що місіонер повинен свідчити радість Євангелія, бо осередком місії є «привабливість Христа»: тільки Він є тим єдиним, Хто приваблює. Радість воскреслого Христа, за словами Папи, що виявляється в діалозі, в милосерді одні до одних, у гостинності й щедрості, приваблює й спонукає до єдності з Ним.

Свідчити навіть там, де це здається незручно й недоречно

Святіший Отець закликав членів місійних інститутів свідчити Христа всюди, навіть там, де нам це здається незручно й недоречно. «Свідчити Його всім життям, – додав він, – а не підприємницькими методологіями, які більше відповідають духові прозелітизму, аніж справжній євангелізації. Не забувайте, що головною дійовою особою євангелізації є Святий Дух. Він, Господь, зуміє допомогти вчинити так, щоб прийнялося зеренце, яким є Його ім’я, з любов’ю вимовлене місіонером чи місіонеркою, і повільно перетворить його в дерево міцної віри, в тіні якого багато хто зможе знайти відпочинок».