Папа: місія – це кисень для християнського життя
  • Чтв, 11/05/2023 - 15:26

Приймаючи членів Конференції місіонерських інститутів Італії, Папа Святіший Отець закликав їх будувати суспільство, засноване на євангельських принципах милосердя, справедливості та миру.

 

В четвер, 11 травня 2023 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Конференції місіонерських інститутів в Італії з нагоди 50-річчя від її заснування. Він подякував за те, що «протягом півстоліття вони посвятили себе пропагуванню місії ad gentes в Італії, ставши голосом тисяч місіонерів і місіонерок, які, присвячуючи себе проповідуванню Христа, говорять усім про вимір християнського життя, місіонерський вимір, притаманний кожній охрещеній людині силою Хрещення».

Перебувати в “постійному стані місії”

Святіший Отець пригадав, що Другий Ватиканський Собор чітко говорить про те, що «вся Церква є місіонерською, а справа євангелізації є основним обов’язком Божого люду» (Ad gentes, 35»), додавши, що в своєму Апостольському повчанні Evangelii gaudium він закликав християн «у всіх регіонах землі перебувати в “постійному стані місії”» (п. 25). Папа наголосив, що «місія – це кисень для християнського життя, яке без неї хворіє і в’яне» (пор. там само).

«Саме в цій перспективі ви працюєте, – сказав він – через обмін досвідом, місіонерське оживлення місцевих громад, формування молоді в семінаріях, душпастирство покликань, участі в розробці місіонерських документів на різних рівнях, співпрацю з іншими церковними організаціями, такими як КарітасMissio та Migrantes, задля сприяння доброзичливості між народами та культурами, а також для захисту гідності людини в кожному куточку світу».

Звіщати Христа власним свідченням

Наступник святого Петра підкреслив, що об’єднання місіонерських установ Італії було засноване на таких фундаментальних вимірах як свідчення життя, проповідь слова, катехизація та служіння Таїнств, побажавши, щоб це і надалі було їхнім стилем, тобто, звіщати Христа, насамперед, «свідченням свого життя». Він закликав присутніх пам’ятати у своєму служінні про бідних і найменших і за прикладом перших учнів «оживлювати своє життя і своє апостольство Божим словом, Євхаристією і молитвою», адже саме місія, як і сопричастя, є «передусім таїнством благодаті». «Це не наша робота, а Божа; ми робимо її не самі, але спонукувані Духом і слухняні Його дії» – сказав він.

Довіряти місію в руки Отця

На завершення Папа пригадав ще один уривок з Evangelii gaudium, де сказано, що «місія не є бізнесом чи корпоративним проектом, не є гуманітарною організацією чи прозелітизмом. Допомагати потрібно, але слід, насамперед, євангелізувати, свідчити». Він підкреслив, що це «запрошення віддано, творчо та великодушно посвячуватися, але не розчаровуватися, якщо результати не відповідають очікуванням; віддавати найкраще, не щадячи себе, але потім з довірою ввіряти все в руки Отця, щоб наші зусилля були настільки плідними, наскільки Він того бажає (пор. там же)». Він заохотив сміливо йти вперед, щоб сила Духа завжди знаходила в Церкві та світі уми і серця, які прагнуть сіяти Слово і нести всім радість Воскреслого Господа, руйнуючи бар’єри та будуючи суспільство, засноване на євангельських принципах милосердя, справедливості та миру.