Папа: Місія родини – творити сприятливі умови для гармонійного зростання дітей
  • Нед, 31/12/2017 - 14:28

Не існує таких родинних ситуацій, які були би виключеними зі шляху воскресіння, адже щоразу, коли повертаємося до християнського досвіду, відкриваються немислимі можливості. Такими думками Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 31 грудня 2017 року.

У світлі того, що неділя по Різдві в літургії Церкви латинського обряду є святом Святого Сімейства, Святіший Отець коментував євангельський уривок, який розповідає про «досвід Марії, Йосифа та Ісуса, коли вони разом зростали як сім’я у взаємній любові та довірі до Бога». Вираження цієї довіри є жест жертвування Ісуса в храмі, як цього вимагали приписи закону.

«Цей жест підкреслює, що лише Бог є Володарем індивідуальної та сімейної історії, все нам дано від Нього. Кожна родина покликана визнати цю першість, оберігаючи дітей та навчаючи їх відкриватися на Бога, Який є джерелом життя», – сказав Наступник святого Петра, вказуючи на те, що саме в цьому й полягає «секрет внутрішньої молодості», яку засвідчили похилі віком Симеон та пророчиця Анна.

Далі Папа звернув увагу на слова, сказані Симеоном про Ісуса: «Ось цей поставлений для падіння й підняття багатьох в Ізраїлі; він буде знаком протиріччя, […] щоб відкрились думки багатьох сердець». Цим вказується на те, що Ісус прийшов, аби касувати наш фальшивий образ про Бога і про себе самих, «щоби “протирічити” забезпеченням світу, на які хочемо покладатися, щоб “воскресити” нас для справжнього людського та християнського шляху, стинного, що ґрунтується на євангельських цінностях».

«Не існує такої родинної ситуації, – сказав Святіший Отець, – яка могла би перегородити цю нову дорогу відродження та воскресіння. Щоразу, коли родини, також і поранені та позначені слабкістю, поразками й труднощами, повертаються до джерела християнського досвіду, відкриваються нові дороги та немислимі можливості».

Врешті, Папа звернув увагу на ще один аспект, описаний євагелистом такими словами: «Як вони виконали все згідно з законом Господнім, повернулися в Галилею, до Назарету, свого міста. Хлоп'я ж росло й міцніло, сповнюючися мудрістю, і Божа благодать була на ньому». Для родини зростання дітей є «великою радістю». І це показує, що Ісус дійсно є «одним із нас», ставши дитиною та зростаючи в мудрості та благодаті.

«Марія та Йосиф мали радість бачити все це у своєму Синові; й такою є місія, до якої призначена родина: творити сприятливі умови для гармонійного та повноцінного зростання дітей, аби вони могли прожити добре життя, гідне Бога й конструктивне для світу», – підсумував Святіший Отець, додавши: «Саме таким є моє побажання, яке сьогодні складаю всім родинам, супроводжуючи його молитвою до Марії, Цариці Сім’ї».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Глава Католицької Церкви висловив духовну близькість православними коптами Єгипту, які стали жертвами нападу на храм та теракту в крамниці на околиці Каїру. «Нехай же Господь прийме душі загиблих, підтримає поранених, родичів та всю громаду й наверне серця тих, які чинять насильство», – сказав він.

Далі Папа привітав всі сім’ї, присутні на площі й ті, які єдналися в молитві за допомогою засобів комунікації, побажавши: «Нехай же Пресвята Родина благословить вас та провадить у вашій мандрівці».

Врешті, вітаючи прочан, Святіший Отець нагадав, аби цього дня не забутися подякувати Богові за рік, що минув, і за все отримане від добро. За його словами, варто знайти час, аби роздумти про отримані Божі дари, а у випадку випробувань, подякувати Богові за те, що допоміг їх долати.