Папа: між вірою та розумом існує природна гармонія
  • Птн, 30/09/2022 - 16:12

Про актуальність спадщини святого Томи Аквінського та її роль в діалозі між культурами ділиться Папа Франциск у своєму слові з нагоди зустрічі з членами Братства груп святого Томи Аквінського.

«Завжди вражає бачити, як Святий Дух прокладає Собі дорогу в кожній людській дійсності через таланти, які вливає в Ісусових учнів», – про це йдеться в промові, яку Папа Франциск приготував на зустріч з членами Братства груп святого Томи Аквінського – спільноти, що згуртовує священиків, богопосвячених осіб та мирян, яка була заснована 1962 року в Аргентині з освітньою метою, і сьогодні поширена також у інших країнах. Приймаючи їх у п’ятницю, 30 вересня 2022 р., з нагоди 60-річчя від заснування, він віддав перевагу тому, щоби поділитися особистими спогадами про контакти з братством, а приготований текст передав у письмовій формі.

Діяльність спільноти пов’язана із втілюванням у життя навчань, які випливали з Другого Ватиканського Собору. «Однією з нових речей Собору було усвідомлення прав і обов’язків мирян у тому, що стосується євангелізаційної місії», – зазначається у промові, вказуючи на те, що сьогодні ми є свідками того, як братство прийняло соборове послання, започаткувавши різні проекти для євангелізації культури, молоді, сімей, створивши велике розмаїття освітніх закладів.

Гармонія між вірою та розумом

Святіший Отець зауважує, що епоха, в якій жив покровитель спільноти святий Тома Аквінський, також мала свої виклики. Це був час, коли наново відкривалися твори Аристотеля. Дехто вбачав у вивченні творів язичницького мислителя загрозу для християнської віри. «Однак, святий Тома відкрив, що значна частина праць Аристотеля була співзвучною із християнським об’явленням. Тобто, святий Тома виявився здатним показати, що між вірою та розумом існує природна гармонія», – зазначає Наступник святого Петра, вказуючи на те, що через усвідомлення цього багатства, «суттєвого для подолання фундаменталізму, фанатизму та ідеологій», відкривається дорога для того, щоби послання Доброї Новини досягало різні культури, «несучи пропозиції, які сумісні з розумом людини та шанують ідентичність кожного народу».

У контакті з Богом

Водночас, як нагадує Папа, іншим свідченням, яке нам залишив святий Тома, є «його глибокі стосунки з Богом», які проявлялися в адорації Ісуса в «Його реальній присутності в Євхаристії». Його євхаристійні гімни і досі вживають на літургії. «Його духовність допомагала йому відкривати таємницю Бога, в той час, як його таланти причинилися до того, що він формулював її на письмі», – зауважує Святіший Отець, підкресливши, що це дуже важливий факт, який показує, що для того, аби пізнавати Господню присутність у світі, в подіях, «потрібно молитися, мати серце поєднане з Ісусовим», що через що наш дух зміцнюється, а людський потенціал очищується. «Саме віра і надія, коли прямують вперед, тримаючись за руки, спроможні посилити культуру людини, пронизати світ сенсом та будувати більш людяні, більш братерські суспільства, в як наслідок, більше наповнені Богом», – зазначає Папа Франциск.