Папа: Міжнародні виставки, що роблять внесок у людяну глобальну економіку
  • Чтв, 06/02/2020 - 16:31
Зустрічаючись із світовими лідерами у сфері організації виставково-ярмаркових заходів, Святіший Отець поділився думками про їхній внесок у розвиток місцевих території та в будування економіки, в якій прибуток не є єдиним критерієм успішності.

Робити внесок у зростання культури зустрічі, що зміцнює солідарність та сприяє взаємному збагаченню між членами людського роду. На таке завдання міжнародних виставок і ярмарок вказав Папа Франциск, приймаючи у четвер, 6 лютого 2020 р., у Ватикані учасників світового саміту Всесвітньої асоціації виставкової індустрії, що від 5 до 7 лютого відбувається в Римі.

Промовляючи до лідерів цього сектору, Глава Католицької Церкви зазначив, що проведення заходу в Вічному Місті, яке є «містом віри й культури, місцем зустрічі народів та ідей» вказує на те, що вони зібралися тут не лише як професіонали своєї справи, але також, щоб «старатися через свою працю робити внесок у справедливішу та людянішу глобальну економіку».

 

Представити красу й розмаїття культур і екосистем

Як зауважив Святіший Отець, у нашому світі, який дедалі більше «зближується», зростає усвідомлення взаємопов’язаності різних аспектів нашого життя й діяльності, серед яких соціальні, культурні та екологічні. Якщо йдеться про обговорювану сферу, то виявилося, що ярмарки та виставки «не лише мають позитивні наслідки до регіональних економік та ринку праці», але й створюють «важливі нагоди» для того, щоби «показати всьому світові багате розмаїття та красу місцевих культур та екосистем».

«Міжнародні виставки, особливим чином, причиняються до зростання культури зустрічі, що зміцнює зв’язки солідарності та сприяє взаємному збагаченню між членами людського роду. Ваша праця, таким чином, має вимір, який перевищує її. Як служіння спільному благу, вона повинна би підтримувати інклюзивний вимір, дбання про спільний дім і цілісний розвиток індивідів і народів. Ця етична турбота не є другорядною, але суттєвою для того, щоби будувати економіку, в якій фінансові прибутки не будуть єдиним показником вимірювання успішності», – підкреслив Глава Католицької Церкви.

 

Кооперація як запорука успішності

За словами Папи Франциска, досвід показує, що в приготуванні виставково-ярмаркових заходів «усі установчі елементи повинні гармонійно співпрацювати», починаючи від людських факторів та закінчуючи будівельними матеріалами, освітленням й утилізацією відходів. І наскільки більшою є кооперація «на місцевому й міжнародному» рівнях, настільки зростають можливості для успіху «як на економічному, так і на загальнолюдському рівнях».

«Ярмарки, які підтримують економіку території, залучають її працю, цінують і належно ставляться до її культури та старанно шанують її людську екологію й довкілля, матимуть, врешті-решт, більший успіх та відгомін. Вони отримають позитивні наслідки й привабливість, як місцевого, так і глобального характеру», – мовив Святіший Отець, пояснюючи, що для організації масштабної виставки потрібне залучення складної мережі виконавців, що включає організаторів, місцеві органи влади, робітників, місцевий бізнес, тощо. Все це сприяє створенню мережі «добрих міжлюдських стосунків», які можуть зберігатися й після завершення самої ж події.