Папа: Молімось, аби Церква була місцем солідарності, братерства та прийняття
  • Пон, 03/10/2022 - 21:31

За Церкву, відкриту для всіх, закликає молитися Папа Франциск протягом місяця жовтня, прямуючи до синодального зібрання, яке відбудеться у Ватикані рівно через рік.

У той час, як завершився перший етап синодального процесу в Католицькій Церкві, присвяченого саме темі синодальності, на цьому зосереджене молитовне намірення, яке Святіший Отець Франциск пропонує для Всесвітньої мережі молитви Папи, яка є продовжувачем товариства «Апостольство молитви».

Традиційне відеопредставлення молитовного наміру Папа розпочинає із запитання та відповіді: «Що означає “творити синод”? Це означає прямувати разом. З грецької це означає іти разом і йти в тому самому напрямку. Й це те, чого Бог очікує від Церкви третього тисячоліття. Щоб вона відновила усвідомлення того, що вона є народом у дорозі і що мусить чинити це разом. Церква синодального стилю – це Церква слухання, яка знає, що слухати є чимось більшим від чути. Це означає слухати одні одних у нашій розмаїтості та відкрити двері для тих, хто поза Церквою».

Саме в жовтні 2023 року єпископи, які представлятимуть єпископати всього світу, зберуться у Ватикані на завершальний етап XVI Звичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів на тему: «Задля синодальної Церкви: сопричастя, участь і місія». Саме в ці дні завершилося підбиття підсумків першого етапу, так званих консультацій з Божим людом, та завершено приготування Документа для континентального етапу. Підбиваючи підсумки шляху, пройденого протягом року, Папа Франциск нагадує, що «не йдеться про те, щоби зібрати думки чи творити парламент. Синод не є соцопитуванням; йдеться про те, щоби слухати головну дійову особу, якою є Святий Дух, йдеться про те, щоби молитися. Без молитви не буде синоду».

Святіший Отець заохочує використати цю нагоду, «щоби бути Церквою близькості, що є стилем Бога», складаючи подяку «всьому Божому людові, який завдяки своєму уважному слуханню прямує синодальним шляхом». «Молімося, – закликає він, – щоби Церква, вірна Євангелію та смілива у своєму проповідуванні, дедалі більше жила синодальністю та була місцем солідарності, братерства та прийняття».