Папа: Молімося за наших єпископів
  • Птн, 22/01/2016 - 21:54

Завданням єпископа є молитися та звіщати Христове Воскресіння, а якщо він цього не робить, займаючись іншими справами, Божий люд від цього страждає. Такими думками поділився Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» у п’ятницю, 22 січня 2016 р., євангельську розповідь про покликання апостолів.

Як зазначає святий євангелист Марко, Ісус обрав дванадцятьох з-поміж своїх учнів, «щоб вони перебували з Ним і щоб посилати їх на проповідь». Цих дванадцятеро, як зауважив Святіший Отець, були «першими єпископами». А коли після смерті Юди на його місце обрали Матію, це були «перші єпископські свячення в Церкві».

«На нас, єпископах, – сказав проповідник, – лежить відповідальність бути свідками того, що Господь Ісус живий, що Господь Ісус воскрес, що Господь Ісус ходить поруч з нами, що Господь Ісус спасає нас, що Господь Ісус віддав Своє життя за нас, що Господь Ісус – це наша надія, що Господь Ісус завжди нас приймає і завжди нам прощає. Свідчення. Ось чим повинно бути наше життя: свідченням Христового Воскресіння».

За словами Наступника святого Петра, єпископ має два завдання. Першим є «перебувати з Ісусом на молитві». «Першим завданням єпископа, – сказав він, – не є розробляти душпастирські плани. Молитися – ось перше його завдання. Другим завданням є бути свідком, тобто, проповідувати. Проповідувати спасіння, яке нам приніс Господь Ісус».

Як зауважив Єпископ Риму, цих два завдання не є легкими, але саме їх здійснення скріплює «колони Церкви», якими є єпископи. А коли ці колони «послаблюються» через те, що єпископ не молиться, або молиться замало чи забуває молитися, коли єпископ не звіщає Євангеліє, займаючись іншими речами, «тоді Церква послаблюється і страждає, тоді страждає Божий люд».

Оскільки «Церква без єпископа не може прямувати вперед», то, за словами Папи, «молитва всіх нас за наших єпископів є обов’язком, але обов’язком любові», який діти мають щодо своїх батьків, чи брати і сестрі одні щодо одних. «Тому сьогодні, – підсумував проповідник, – я хочу заохотити вас молитися за нас, єпископів. Бо ми також є грішниками, також і ми маємо свої слабкості, бо й нам загрожує спокуса Юди, який також був обраний стати колоною».