Папа: Молитимусь, щоб Куба прямувала вперед стежками справедливості, миру, свободи і примирення
  • Нед, 20/09/2015 - 00:21

«Цього 2015 року відзначається 80-та річниця встановлення дипломатичних стосунків між Кубинською Республікою та Святим Престолом. Боже провидіння дає мені змогу прибути до цього улюбленого народу, йдучи незатертими слідами шляху, розпочатого знаменними апостольськими подорожами, здійсненими на цей острів моїми двома попередниками – святим Іваном Павлом ІІ та Венедиктом XVI», – відзначив Папа Франциск на початку своєї першої промови, виголошеної на кубинській землі.

Промовляючи під час церемонії привітання в аеропорту Гавани, Глава Католицької Церкви склав подяку всім, хто приклав до організації цієї подорожі. «Хочу також попросити Вас, Пане Президенте, – звернувся він до Рауля Кастро, – передати мої щирі почуття особливого визнання і пошани своєму братові Фіделеві. Мені хотілося б також, аби ці мої вітання досягли, зокрема, тих, кого я з різних причин не матиму змоги зустрінути, як також усіх кубинців, розсіяних по світі».

Відзначивши, що спогад про його попередників «викликає почуття вдячності й любові і в народі і у кубинської влади», Папа підкреслив, що його теперішній візит є нагодою «оновити ці зв’язки співпраці та дружби, щоби Церква й надалі супроводжувала й заохочувала кубинський народ в його сподіваннях та турботах, в умовах свободи та за допомогою засобів і просторів, необхідних для того, щоб донести звіщення Божого Царства аж до екзистенційних периферій суспільства».

Святіший Отець також відзначив той факт, що ця подорож збігається із сторіччям проголошення Пресвятої Богородиці дель-Кобре Небесною Покровителькою Куби, яке довершив Папа Венедикт XV. Ініціаторами цього, як пригадав Наступник святого Петра, були ветерани війни за незалежність, які попросили, аби Вона була покровителькою «вільної та суверенної» Куби. І з цього часу, за його словами, Пречиста Діва Марія «супроводжувала історію кубинського народу, підтримуючи надію, яка захищає гідність людей у найважчих ситуаціях». «У ці дні, – додав він, – я матиму нагоду прибути до Санктуарію дель-Кобре, як син і паломник, щоб молитися до нашої Матері за всіх Її кубинських дітей, за цей улюблений народ, щоби він прямував вперед стежками справедливості, миру, свободи і примирення».

Далі Папа Франциск звернув увагу на те, що Куба – це архіпелаг, який є немовби ключем між північчю та півднем, між сходом та заходом, а тому «її природним покликанням є бути місцем зустрічі, щоб усі народи перебували в дружбі». До цього також закликав святий Іван Павло ІІ, побажавши, «щоб усіма своїми чудовими можливостями Куба відкрилася світові, а світ, щоб відкрився на Кубу».

У цьому контексті Глава Католицької Церкви назвав «подією, яка наповняє надією» нещодавні події, пов’язані із відновленням та нормалізацією стосунків між кубинським й американським народами після років віддалення. А це, за його словами, є знаком того, що переважає «культура зустрічі та діалогу». «Заохочую політичних провідників, – додав він, – і надалі прямувати цим шляхом та розвивати всі свої можливості, як підтвердження благородності служіння, до якого вони покликані на користь миру й добробуту своїх народів, всієї Америки, та як приклад примирення для всього світу».

«Ввіряю ці дні, – підсумував Святіший Отець, – заступництву Пресвятої Богородиці Милосердя дель-Кобре, блаженних Олалло Вальдеса і Хосе Лопеса та праведного Фелікса Варели, великого проповідника любові між кубинцями та між усіма людьми, аби зростали наші зв’язки миру, солідарності та взаємної пошани».