Папа: молитися до Святого Духа, аби зберігати молодість серця
  • Втр, 28/05/2019 - 20:07

Святий Дух Утішитель допомагає нам зберігати молодість духа й долати труднощі. Про це говорив Святіший Отець під час Святої Меси в «Домі святої Марти».

Проповідуючи у вівторок, 28 травня 2019 р., під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти», Папа Франциск зосередився на прощальному зверненні Христа до своїх учнів, в якому обіцяє після Вознесіння послати їм Утішителя – Святого Духа (Ів 16, 5-11). Святіший Отець назвав цей уривок з Євангелії від Івана «справжньою катехизою про Святого Духа». Учні засмутилися, коли почули від Христа, що незабаром Він їх залишить, але Ісус вказує їм на Утішителя, що провадитиме їх і допоможе подолати смуток.

Християнин не може бути засмученим

Християнин, за словами проповідника, не може бути засмученим. Святий Дух – це Той, хто допомагає нам нести наші хрести, подібно до апостолів Павла і Сили, які, у в’язниці «молячись, співали Богу гімни», як написано в першому літургійному читання дня (пор. Дій 16, 22-34). «Святий Дух – це Той, хто нас супроводжує і підтримує в житті, щоб ми не впали, щоб прямували вперед і зберігали молодість духа», – наголосив Папа, наголошуючи, що християнин у серці завжди молодий. Для того, аби зберегти цю молодість духа, потрібно перебувати в щоденному діалозі зі Святим Духом, який постійно перебуває поряд з нами. «Це великий дар, – наголосив він, – який нам залишив Христос. Це підтримка, яка допомагає нам прямувати вперед».

Молитися до Святого Духа

На завершення Святіший Отець закликав молитися до Святого Духа, Який допомагає покаятися грішникам і дивитися вперед, повертає людині молодість серця. Гріх, натомість, вчиняє старими. «В житті існують важкі моменти, – додав він, – але в ці моменти досвідчуємо, що Святий Дух допомагає нам прямувати далі, долаючи труднощі і, навіть, приймаючи мучеництво».