Папа молиться за лікарів та ввесь медперсонал, що жертвує життям
  • Птн, 20/03/2020 - 12:28

Під час сьогоднішньої ранішньої Святої Меси в «Домі святої Марти» Папа закликав молитись за всіх медичних працівників, які невтомно трудяться, ризикуючи своїм життям і допомагаючи хворим на коронавірус. Він також нагадав, як отримати прощення гріхів, очікуючи можливості приступити до сповіді.

«Повернись, Ізраїлю, до Господа, Бога твого» (Ос. 14, 2), – довкола тих слів старозавітного пророка Осії Папа Франциск побудував свою проповідь під час ранкової Святої Меси, яку він відслужив в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані у п’ятницю, 20 березня 2020 р., і до якої могли приєднатись усі бажаючи за допомогою інтернету. Єпископ Риму, пригадуючи також слова однієї італійської пісні, яку 75 років тому вихідці з Італії любили наспівувати в його рідному Буенос-Айресі, наголосив, що Бог не є лише суддею, але, перш усього, – Батьком. На початку богослужіння Папа запросив піднести молитву за лікарів, що працюють в екстримальних умовах, ризикуючи життям, та за владу, якій не є легко справлятися із ситуацією, що склалася.

Повернутись до Батька

Свої особисті спогади Глава Католицької Церкви пов’язав із 15-тим розділом Євангелії від святого Луки, де розповідається про батька, який, побачивши здалека, свого сина, що повертався додому, вибіг йому назустріч. Це був син, який залишив батьківський дім, забравши із собою, а згодом і розтративши, частину батькового маєтку. Не зважаючи на все це, ще здалека побачивши його, він виходить йому назустріч, адже чекав на повернення своєї дитини. «Повернись до твого татуся, повернись до твого Батька. Він чекає тебе. Це Божа ніжність до нас промовляє, зокрема, у часі Великого Посту. Це час ввійти у себе самих і пригадати про Батька чи повернутись до Нього», – підкреслив Вселенський Архієрей.

Сором перед Батьком

Як зазначив далі проповідник, часто трапляється, що людина соромиться повернутись до Бога-Отця, адже усвідомлює, що образила Його багатьма гріхами. «Повернись, Я вилікую тебе від твоєї невірності, Я сильно любитиму тебе, бо Мій гнів віддалився», – такими, на переконання Папи Франциска, будуть слова відповіді Бога на вагання людини, яка соромиться повернутись до Небесного Отця. Він зцілить нас від багатьох життєвих ран та численних поганих речей, які ми вчинили. Слід пам’ятати, що той, хто повертається до Батька, повертається в обійми Того, Хто може перемінити наші гріхи: «Коли б гріхи ваші були, як багряниця, вони стануть білими, як сніг» (Іс. 1, 18). Господь здатний нас змінити, Він може перемінити наше серце, але, ми повинні зробити крок Йому назустіч – повернутись. Не йде мова, щоб йти до Бога, але повернутись додому, до Батька!

Піст і навернення

Як пригадав Святіший Отець, власне, Великий Піст завжди ставить великий наголос на такому поверненні, навернені до Отця, яке уконкретнюється у Святому Таїнстві Покаяння. Чимало вірних в часі великої Чотиридесятниці, приготовляючись до празника Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, зможуть приступити до Сповіді, очистивши свою душу від гріхів. Однак, багато хто у наш час, відчуваючи бажання примиритись із Господом у сакраментальних спосіб, з приводу карантину не матиме такої можливості. Як тоді поступати?

«Роби те, що говорить Катехизм. Це є дуже зрозумілим: якщо не має священника, щоб ти міг посповідатись, поговори з Богом, Він є твоїм Батьком, і розкажи Йому правду: "Господи, я вчинив це, це і те ... Вибач мені"; і попроси у Нього пробачення з усього серця, із жалем за гріхи та пообіцяй Йому: "Пізніше я посповідаюсь, але пробач мені зараз". І ти відразу повернешся у Божу благодать...» – мовив Глава Католицької Церкви, наголошуючи на тому, що, зокрема, в такий час, як сьогодні, коли багато хто, не має можливості приступити до Сповіді, потрібно вдатись до іспиту совісті і щирого жалю за гріхи, а вже при найближчій нагоді приступити також і до святого Таїнства Покаяння.

Духовне Святе Причастя

Також і сьогодні Святіший Отець завершив Святу Месу адорацією та благословенням Найсвятішими Тайнами, запрошуючи усіх тих, які беруть участь в Богослужінні через Інтернет, до духовного Святого Причастя.