Папа молиться за ув’язнених та застерігає від байдужості щодо бідних
  • Пон, 06/04/2020 - 12:54

На початку Святої Меси у Великий Понеділок Святіший Отець скерував думку вірних до проблеми переповнених місць відбування покарання, що стали особливо небезпечними в цей період, а під час проповіді говорив про бідних, які стають жертвами структурної несправедливості в економіці.

«Задумуюся над проблемою, що існує в багатьох частинах світу. Я б хотів, аби ми сьогодні помолилися за вирішення проблеми переповнених тюрем. Там, де є це явище, де багато людей, існує загроза, що ця пандемія вилиється у серйозну катастрофу. Молімося за відповідальних, за тих, які повинні прийняти рішення щодо цього, аби вони знайшли справедливий і креативний спосіб вирішення цієї проблеми», – закликав Папа Франциск, розпочинаючи Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 6 квітня 2020 року.

Уривок з Євангелії від Івана, в якому розповідалося про те, як Марія, сестра Лазаря, вилила на ноги Ісуса дорогоцінні пахощі, чим викликала критику з боку Юди, мовляв, це можна було продати, а гроші роздати бідним, спонукав Святішого Отця поділитися під час проповіді думками про бідність та її причини. Євангелист зазначає, що Юда не турбувався про бідних, але був скарбником і крав зі спільної каси. Ісус же відповів: «Лишіть її, вона зберегла це на мій похорон. Бідних завжди маєте з собою, мене ж не завжди маєте».

Більшість бідних – непомітні

Розглядаючи поведінку Юди, Папа звернув увагу на те, що це явище завжди актуальне, його зустрічаємо також і на високому рівні. Вів навів приклад, як деякі доброчинні чи гуманітарні організації мають настільки роздутий штат, що із пожертв, зібраних для потреб бідних, до адресатів потрапляє лише 40%, натомість 60% витрачається на утримання структури. «Це спосіб присвоювати собі гроші бідних», – сказав він, переходячи до Ісусових слів: «Бідних завжди маєте біля себе».

«Це правда: бідні існують, і їх багато. Є такий бідний, якого бачимо, але це мінімальна частина. Величезна кількість бідних – це ті, яких не бачимо, приховані бідні. Ми ж не бачимо їх, бо потрапляємо в оту культуру байдужості, що схильна заперечувати, мовляв, їх не є багато, їх не видно…», – зазначив проповідник, додаючи, що ми, також, звикли бачити бідних як своєрідний декор міста, зустріти ту чи іншу людину, яка просить милостиню, здається частиною життя міста.

Структурна несправедливість

Однак, за словами Святішого Отця, більшість бідних – це жертви економічної та фінансової політики. Він послався на дослідження, що вказують на те, що багато грошей зосереджені в руках небагатьох людей, а чимало людей охоплені бідністю. «Йдеться про бідність багатьох людей, що стали жертвами структурної несправедливості світової економіки», – сказав він, додаючи, що чимало з таких бідних соромляться цього стану, того, що зарплатні не вистачає до кінця місяця й вони приховано звертаються до Карітас, прохаючи про якусь допомогу…

«Бідних набагато більше, ніж багатих, набагато… Те, що каже Ісус: “Бідних завжди матимете з собою” – це правда. Але чи я помічаю їх? Чи звертаю увагу на цю дійсність? Насамперед, на приховану дійсність, на тих, які соромляться зізнатися, що не можуть дотягнути до кінця місяця?» – запитав Папа розповівши, як одного разу в Буенос-Айресі йому повідомили про те, як в приміщені покинутої фабрики поселилися кільканадцять сімей. Він прийшов відвідати їх. Це були сім’ї з дітьми, виявилося, що вони мали добрі меблі, притаманні середньому класові, але до цього кроку їх змусила непосильна орендна плата за помешкання.

«Саме ця несправедливість економічно-фінансової організації довела їх до цього. І таких є багато, настільки, що зустрінемо їх на страшному суді. Й перше запитання, яке поставить Ісус, буде: “Якими були твої стосунки з бідними? Чи ти дав їсти? Чи відвідав у тюрмі, в лікарні? Чи допоміг вдові, сироті? Бо то був Я”. На основі цього будемо суджені», – нагадав проповідник.