Папа молився за мир і засудив провокаторів воєн
  • Суб, 13/09/2014 - 17:04

Війна – це безумство планувальників терору і торговців зброєю, зазначив Папа Франциск, згадуючи про загиблих у всіх збройних конфліктах.

13 вересня 2014 року Святіший Отець очолив Літургію на території меморіального комплексу, побудованого в пам'ять про жертв Першої світової війни, в містечку Редіпулья, на півночі Італії.

«У той час, як Бог веде вперед своє створіння, і ми, люди, покликані співпрацювати в цій справі, війна несе руйнування. Руйнує також і найпрекрасніше, що створив Бог: людину. Війна знищує все, включаючи зв'язки між братами. Війна – це безумство; її перспективний план – руйнування: вона хоче розвиватися через руйнування!», – сказав Папа. Він наголосив, що у витоків кожного конфлікту є одвічне виправдання Каїна: «Хіба я сторож братові своєму?». «Жадібність, нетолерантність, бажання влади – це причини, які стимулюють військові рішення, і вони часто виправдовуються ідеологією; але на початку є спонтанність, спотворений імпульс. Ідеологія – це оправдання, і якщо немає ідеології, є відповідь Каїна: «Яке мені діло до мого брата?», «Хіба я сторож братові своєму?». Війна нікому в обличчя не дивиться: ні старим, ні дітям, ні мамам, ні татам, – зазначив Папа.

На думку Святішого Отця, над кладовищем жертв війни витає девіз, який перегукується зі словами Каїна: «Яке мені діло?». «Усі ці люди, які спочивають тут, мали свої мрії, але їхні життя були змарновані. Чому? Тому що людство сказало: «Яке мені діло». Також і сьогодні, після другої поразки іншої світової війни, напевно можна говорити про третю війну, яка ведеться «по частинах», через злочини, бійні, знищення... Якщо бути чесними, то перші сторінки газет повинні мати як заголовок слова: «Яке мені діло?». Каїн сказав би: «Хіба я сторож братові своєму?», – каже Папа.

Папа Франциск нагадав, що від воєн до сьогодні продовжує гинути велика кількість людей. «Чому це можливо? А тому, що і сьогодні за кулісами стоять інтереси, геополітичні плани, жадоба грошей і влади, індустрія озброєнь, яка здається дуже важливою! І ці планувальники терору, організатори конфліктів і торговці зброєю написали в серці: «Яке мені діло?», – сказав Папа.

З байдужістю до долі людей, каже Папа, «спекулянти на війні», можливо, заробляють багато, але їхні серця втратили здатність плакати. «Каїн не плакав. Не вмів плакати. Тінь Каїна накриває нас сьогодні тут, на цьому кладовищі. Її видно тут. Її видно в історії, яка триває з 1914 року до наших днів. Її видно також у наші дні. З серцем сина, брата, батька прошу всіх вас і за всіх нас про навернення серця: перейти від слів «яке мені діло» до плачу. За всіх полеглих у «безглуздій бійні», за кожну жертву безумства війни всіх часів», – сказав Папа.
Папа Франциск переконаний, що сьогодні людство вимагає плачу і тепер настав час для сліз.