Папа: моральне богослов’я повинне допомагати сім’ям віднаходити сенс любові
  • Суб, 14/05/2022 - 14:30
Зустрічаючись із учасниками симпозіуму з морального богослов’я, організованого Папським Григоріанським Університетом з нагоди року, присвяченого Апостольському напоумленню «Amoris laetitia», Папа Франциск поділився думками про труднощі сім’ї в сучасному світі й про те, як на них повинні реагувати богослови.

«Яким чином християнські сім’ї, у радощах і труднощах подружньої, синівської та братерської любові, можуть сьогодні свідчити добру новину Євангелія Ісуса Христа!». Відповідь на це запитання Папа Франциск шукав, зустрічаючись у п’ятницю, 13 травня, з учасниками міжнародного симпозіуму з морального богослов’я, організованого з метою поглиблення Апостольського напоумлення «Amoris laetitia» в рік, який присвячений сім’ї у контексті п’ятої річниці оприлюднення згаданого документа.

Перше місце поглиблення віри

За словами Святішого Отця, моральне богослов’я може черпати з «багатої духовності, що проростає в сім’ї», яка є одиницею, з якої складається значна частина Божого люду, першим місцем, «щоб жити вірою в Ісуса Христа та взаємною любов’ю». «У ній подружня пара та діти покликані співпрацювати в переживанні таємниці Христа через молитву й любов, впроваджувані в життя в конкретності щоденного життя і ситуацій, у взаємному піклуванні, спроможному супроводжувати таким чином, щоб ніхто не був виключеним і покинутим», – пояснив Папа.

За словами Наступника святого Петра, сьогодні сім’я «відіграє ключову роль» у процесі душпастирського навернення та місіонерського перетворення Церкви. Це вимагає також «оновленої креативності» та академічних досліджень на богословському рівні, зупинившись на взаєминах між подружжям і сім’єю, літургійними і душпастирськими практиками, між великими антропологічними та моральними питаннями. Потрібні діалог і слухання Божого люду, щоби здолати абстрактну ідею істини та відкривати, «скільки добра є сім’ях в усьому світі».

 

Труднощі сімей в сучасному світі

Водночас, Папа підкреслює, що сьогодні сімейне життя зазнає чималих випробувань. «Чимало сімей страждають від безробіття, відсутності гідного помешкання чи землі, на якій можна жити в мирі в епоху великих і швидких перемін», – зауважив він, вказуючи на те, що ці труднощі спричиняються до проблем у стосунках, тож сьогодні існує «чимало важких ситуацій і поранених сімей». Зрештою, сьогодні часто важкою є «сама можливість збудувати сім’ю», через що молодь зустрічає чимало труднощів у тому, щоб одружитися і мати дітей.

Існуючі епохальні зміни, на думку Святішого Отця, повинні спонукати моральне богослов’я взяти до уваги виклики нашого часу та висловлюватися зрозумілою мовою. За його словами, між богослов’ям і душпастирською діяльністю «необхідно завжди наново створювати циклічність». «Душпастирські практики не можна виводити із абстрактних богословських принципів, а богословська рефлексія не може обмежитися підтверджуванням практики», – пояснив він, додаючи, що моральне богослов’я також не можна зводити до казуїстики. Богослови та християни повинні повертатися до коріння, але для того, «щоби зробити крок уперед».

Формування сумління

Папа нагадав, що у центрі душпастирства та богословських старань повинно бути визнання зв’язку між сумлінням і добром. «Євангельська мораль є однаково далекою як від моралізму, який перетворює буквальне дотримання приписів у гарантію власної праведності перед Богом, так і від ідеалізму, що во ім’я ідеального добра знеохочує та віддаляє від добра можливого», – сказав він, вказуючи на необхідність переосмислення категорій морального богослов’я в їхньому взаємозв’язку, щоби «допомагати сім’ям знову віднаходити сенс любові».