Папа: мученики комунізму і нацизму вчать молитися за ворогів і любити їх
  • Втр, 19/06/2018 - 17:14

Прощення, молитва, любов до тих, «хто хоче нас знищити» – тільки Христове Слово здатне це пояснити. Коментуючи читання з Євангелії від Матея під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» 19 червня 2018 р., Папа Франциск говорив про те, наскільки важко людині наслідувати Небесного Отця, любов Якого охоплює всіх, і закликав християн просити в Господа «благодаті благословити своїх ворогів» і докладати зусиль, щоб любити їх. 

Прощаємо, щоб бути прощеними

Святіший Отець зазначив, що всі ми розуміємо, що потрібно прощати ворогам. Проказуючи щоденну молитву “Отче Наш”, просимо Бога простити нам так, як і ми прощаємо іншим. Але це важко, так само, як і нелегко, за словами Папи, молитися за тих, хто створює нам труднощі. «Це важко, – наголосив Його Святість, – але ми це робимо, або, принаймні, багато разів нам це вдавалося зробити».       

Проповідник пригадав про переслідування християн минулого сторіччя, яких засилали на Сибір тільки через їхню віру в Христа. «І вони повинні були молитися за того ката, який засилав їх на Сибір помирати від холоду? Як же ж це так? Але багато з них молилися, – наголосив Папа. – Подумаймо про Аушвіц та інші концтабори: вони повинні були молитися за того диктатора, що бажав чистої раси і вбивав без жодних докорів совісті. Молитися за те, щоб Бог його благословив? І багато з них молились».     

Навчитися логіки Христа і мучеників

 «Прости їм, Отче, бо не знають, що роблять», – ці слова Ісуса на хресті, за словами Папи, є змістом важкої логіки Христа. «Яка велика відстань, – підкреслив Святіший Отець, – безмежна відстань між нами, що часто не прощаємо дрібних речей, і тим, про що нас просить Христос і приклад чого дає Сам: прощати тим, які намагаються нас знищити». Проповідник зазначив, що в сім’ї іноді нам важко вибачити одні одним після суперечки. «А простити тим, що нас вбивають, що хочуть знищити, – мовив він далі, – і не тільки простити, але й молитися за них, щоб Бог їх оберігав! Більше того – любити їх. Тільки слово Христа може це пояснити».   

Просити благодаті бути досконалими, як Отець

Тому, за словами Святішого Отця, ми повинні молитися про благодать «зрозуміти цю християнську тайну і бути досконалими, як Отець, Який дає всі Свої добра добрим і поганим». На завершення Папа закликав подумати про когось із своїх ворогів, когось, хто спричинив нам біль, чи намагається це зробити, і звернутися до Бога словами християнської молитви: «Господи, дай йому Своє благословення і навчи мене любити його».