Папа: Мученики – справжня сила Церкви
  • Втр, 14/08/2018 - 15:29
В день спомину святого Максиміліана Кольбе Папа Франциск нагадує, що й сьогодні не бракує мучеників.

«Також і сьогодні існує чимало мучеників, чимало переслідуваних за любов до Христа: вони – справжня сила Церкви», – нагадує Папа Франциск через Твіттер у вівторок, 14 серпня 2018 р., в день літургійного спомину святого мученика-францисканця отця Максиміліана Марії Кольбе.

Перемога о. Максиміліана

«Ніхто не має більшої любові від тієї: віддати життя за своїх друзів». Ці Христові слова стали лейтмотивом проповіді святого Папи Івана Павла ІІ, яку він виголосив 10 жовтня 1982 року на площі Святого Петра у Ватикані, в день канонізації святого Максиміліана Кольбе – польського францисканця, вбитого у нацистському концтаборі Аушвіц.

«Коли за наказом наглядача концтабору почали вишиковувати в’язнів, приречених вмерти голодною смертю, цей муж, Максиміліан Марія Кольбе, виступив спонтанно, заявивши, що готовий піти на смерть замість одного з них», – розповів Папа десяткам тисяч прочан, зібраних на площі. Десять в’язнів з 14-го блоку повинні були вмерти, бо одному з поміж них вдалося втекти. Отець Максиміліан, заарештований через те, що допомагав ратувати євреїв, заявив про готовність замінити одного з них.

Наглядачі погодилися. «Після понад двох тижнів катування голодом, отцеві Максиміліанові відібрали життя 14 серпня 1941 року, застосувавши смертельну ін’єкцію. Все це трапилося в концтаборі Аушвіц», – вів далі Іван Павло ІІ, додаючи: «Отець Максиміліан Кольбе, сам бувши в’язнем концтабору, на місці смерті виступив за право на життя невинного чоловіка, заявивши про готовність піти на смерть замість нього, що був главою сім’ї, а його життя було потрібним для рідних». Францішек Ґайовнічек, чоловік, врятований священиком, був присутній на канонізації.

«Максиміліан не помер, але “віддав життя за брата”, – наголосив Папа. – Він сам віддав себе смерті з любові. Саме тому смерть Максиміліана Кольбе стала знаком перемоги».